Співрозмовники обговорили питання транспортної інфраструктури / фото Урядовий портал

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував президенту Республіки Польща Анджею Дуді розширити формат платформи «Люблінський трикутник».

Про це глава уряду сказав на зустрічі з Дудою у Києві, повідомляється на Урядовому порталі.

Зокрема, Шмигаль відзначив важливість новоствореного «Люблінського трикутника» та запропонував президенту Польщі розширити його формат. «Пропоную опрацювати можливість зустрічі глав урядів України, Польщі й Литви. Ми почали розвивати й посилювати «Люблінський трикутник» як новий формат тристоронньої співпраці», - сказав прем’єр-міністр.

Відео дня

Читайте такожЗеленський про спроби посварити Україну та Польщу: не дочекаєтесь (фоторепортаж)

Шмигаль також подякував Дуді за підтримку з боку Польщі в процесі залучення України до проекту «Тримор’я». «Ми дійсно зацікавлені, щоб віднайти формулу й долучитися до цієї співпраці», — наголосив очільник уряду.

Крім того, співрозмовники обговорили питання транспортної інфраструктури, зокрема, реалізацію проекту «Віа Карпатія». Шмигаль зауважив, що одним із пріоритетів уряду на найближчі роки є будівництво концесійних автодоріг.

«В Україні активно діє проект президента «Велике будівництво». І концесійні автобани — це наступний крок програми. Впевнений, з наступного року ми зможемо спільно реалізувати перший такий проект — це подовження на територію України траси А4», — підкреслив Шмигаль.

За словами очільника уряду, в цьому контексті є важливим розвиток спільного транзитного потенціалу, а саме збільшення квоти для українських перевізників. Шмигаль зауважив, що «українсько-польська міжурядова комісія може стати необхідним майданчиком для опрацювання цих питань та розвитку спільного потенціалу».

Що таке "Люблінський трикутник":

  • 28 липня Кулеба заявив про започаткування ініціативи під назвою "Люблінський трикутник" як тристоронню платформу для політичного, економічного та соціального співробітництва між Україною, Республікою Польща та Литовською Республікою
  • Згідно з домовленістю, глави МЗС цих країн проводитимуть регулярні зустрічі.
  • Перед початком протестів у Білорусі міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з главою МЗС Республіки Білорусь Володимиром Макеєм та запросив його як почесного гостя на зустріч міністрів закордонних справ України, Литви та Польщі.