Жозеп Боррель / REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель і міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров обговорили ситуацію в Україні.

Про це Боррель повідомив у своєму Twitter.

Зокрема, зазначив він, йшлося про міжнародну співпрацю щодо коронавірусу і ситуацію в Україні, Сирії, Лівії, а також Спільний всеосяжний план дій (ядерна угода по Ірану 2015 року - УНІАН) та інші питання.

Відео дня

"Ми розраховуємо на Росію, що вона використає свій вплив для сприяння у пошуку політичних рішень, що ґрунтуватимуться на міжнародних правилах та угодах", - заявив Боррель.

Як повідомляє Європейська служба зовнішніх зв'язків, Жозеп Боррель під час відеоконференції закликав Сергія Лаврова добитися результатів у виконанні Мінських угод.

"Боррель закликав Росію добитися подальшого прогресу у виконанні Мінських угод", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожЄрмак обговорив з радником Макрона деталі Мінського переговорного процесу

Окрім цього, вони обговорили двосторонні відносини Євросоюзу з РФ та низку нагальних регіональних і міжнародних питань.

Віце-президент Європейської комісії заявив, що реагування на коронавірус вимагає міжнародної взаємодії та солідарності, особливо стосовно діагностики, лікування і розроблення вакцини, а також надання допомоги вразливому населенню.

Зазначається, що сторони погодилися, що збереження Спільного всеосяжного плану дій - ядерної угоди по Ірану 2015 року - залишається одним із пріоритетів. При цьому Боррель зауважив, що єдність серед учасників цієї угоди, які залишилися сторонами угоди, має вирішальне значення для вирішення завдань, пов'язаних з ядерними питаннями та питаннями санкцій, і для повернення до повного втілення угоди.

Також Боррель висловив надію, що Лавров 30 червня братиме участь у четвертій конференції в Брюсселі щодо підтримки майбутнього Сирії і регіону, яка покликана згуртувати міжнародну спільноту для політичного урегулювання за посередництва ООН.

Високий представник наголосив, що Росія має особливу відповідальність, аби добитися повного режиму припинення вогню і відновлення політичних переговорів під егідою ООН.

Крім того, Боррель і Лавров обговорили ситуацію в Лівії і висловили підтримку щодо термінового узгодження режиму припинення вогню усіма сторонами.

Раніше УНІАН повідомляв, що федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про підтримку ініційованих Україною змін у роботі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.