Кремінь "вказав на двері" жителям України, незадоволеним законом про мову (відео)

Кремінь порадив деяким жителям нашої країни підшукати собі інше місце для життя.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь порадив тим, кого не влаштовує Україна чи мовний закон, вирушити в іншу державу.

Мовний омбудсмен в ефірі "Четвертого каналу" порадив незадоволеним знайти те місце, в якому їм буде комфортно.

Чиновник підкреслив, що громадяни України, які можуть реалізуватися у своїй країні, мають поважати Конституцію, закони й народ.

"Тому, кого не влаштовує… мовний закон, українська держава, будь ласка, сформулюйте це все перед своєю відправкою кудись в інші краї, в інші країни, де, на вашу думку, ви будете почувати себе комфортно", – зазначив Кремінь.

Нагадаємо, в Україні державною є лише українська мова. У державі влада стала активніше захищати українську після того, як Росія під гаслом "захисту" російськомовного населення у 2014 році пішла на агресію – вдерлася на частину Донбасу та захопила Крим. 

У 2019 році в Україні почав діяти закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". У документі зазначено, що українська є обов'язковою для органів влади та громадської сфери життя.

Низка положень документа відразу почали діяти, а деякі норми вирішили запровадити в дію пізніше.

Зокрема, 16 січня набрали чинності норми, які регулюють використання української у сфері обслуговування. Згідно з нормами, персонал зобов'язаний звертатися до відвідувачів українською й може перейти на іншу мову, якщо клієнт про це попросить.

Пізніше – 16 липня, почали діяти норми, які регулюють використання мови сфері культури. Згідно з цими нормами, заходи необхідно проводити державною мовою. У деяких випадках можуть бути використані інші мови.