СБУ вважає, що напад на Україну можливий і з території Білорусі / фото REUTERS

Україні варто очікувати загроз не лише з боку російського, але й білоруського кордону.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Служби безпеки України Іван Баканов повідомив під час виступу на всеукраїнському форумі "Україна 30. Безпека країни" у Києві.

Читайте такожУ НАТО відреагували на відведення Росією військ від українського кордону

Відео дня

Він зауважив, що Росія відвела від українського кордону лише частину своєї армії. "Загроза нікуди не поділася, подивіться на цю карту. Бойовий і чисельний склад ударного бойового угруповання збройних сил Росії, який розгорнутий вдовж кордону України і на окупованій території Криму, сягає близько 100 тис. осіб. Це станом на зараз. Можемо виділити п’ять основних оперативних напрямків. Але не варто забувати про Білорусь, яка є потенційним союзником Російської Федерації у разі, якщо РФ буде реалізовувати план вторгнення в Україну. Доказ цьому — останні спільні навчання Білорусі і РФ. Тобто 65% українського кордону вразливі, а інші 35% — на західному напрямку — також вимагають пильної уваги з боку нашої держави. Адже Росія активно використовує та підживлює націоналістичні рухи в цих державах, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні. Приклад Угорщини яскраво це доводить", - сказав Баканов.

Стягування російських військ: що відомо

  • У березні РФ під виглядом підготовки до навчань стягнула до окупованого Криму і до кордонів України десятки батальйонних тактичних груп, військову техніку, штурмовики Су-25СМЗ, кораблі Каспійської військової флотилії.
  • США та багато інших західних країн, Європейський Союз, НАТО висловили України свою підтримку у зв’язку з цими діями РФ.
  • Крім того, Командування Збройних сил США в Європі підвищило свою бойову готовність до найвищого рівня. У Пентагоні заявили, що стурбовані ескалацією російської агресії на сході України.
  • 22 квітня в окупованому Криму міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що вирішив завершити «раптову перевірку» російських військ у Західному і Південному військових округах РФ біля кордонів України, оскільки «всіх поставлених цілей досягнуто».