Опитування відбулося 25 жовтня / фото УНІАН, Сергій Чузавков

Верховна Рада може розглянути два законопроекти, які стосуються питань всеукраїнського опитування від президента України Володимира Зеленського – щодо скорочення складу Верховної Ради до 300 депутатів і щодо легалізації медичного канабісу.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив народний депутат від фракції "Слуга народу" Василь Мокан, коментуючи результати опитування виборців.

Читайте такожУ Зеленського заявили, що зафіксовано лише два випадки проведення опитування неповнолітніми

Відео дня

На запитання, чи можуть вже на цій сесії розглянути скорочення нардепів, Мокан відповів: "Я хочу нагадати, що ця ініціатива як законодавча вже була оформлена і навіть проголосована за основу. Є висновок Конституційного суду, оскільки це зміни до Конституції, вони вимагають голосування на двох сесіях. Теоретично це можливо. Коли це станеться, в якій формі, сказати зараз не можу".

За словами "слуги народу", українці в більшості своїй підтримують таку ідею, хоча опитування не мали репрезентативного характеру.

"Як додатковий аргумент для розгляду в сесійні залі, що в таких опитуваннях українці за таку ідею - це звичайно може впливати на позицію народних депутатів. Скажу, що питання кількості народних депутатів роками у парламенті обговорюється, але ніколи не доходило до того, щоб за це рішення, за зміни до Конституції було 300 голосів – конституційна більшість", - зауважив він.

Депутат нагадав, що стосовно питання легалізації канабісу в медичних цілях також вже зареєстрований законопроект.

"По частині ще тільки можуть бути внесені відповідні законодавчі ініціативи чи збоку президента, чи інших суб'єктів законодавчої ініціативи. В будь-якому випадку, з усіх цих питань остаточне рішення прийматимуть народні депутати під час розгляду згідно з регламентом у комітетах і в сесійній залі", - додав Мокан.

Всеукраїнське опитування від Зеленського в день виборів 25 жовтня 

  • 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Одночасно з ними проводилось загальнонаціональне опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським.
  • Кожному українцеві пропонували відповісти на п'ять запитань: чи підтримує він запровадження довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах; чи підтримує створення на Донбасі вільної економічної зони; чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримує легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих і чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.
  • Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко 26 жовтня назвав компанію, яка проводила всеукраїнське опитування.