Зеленський поставить українцям п'ять питань / фото president.gov.ua

Ініційоване президентом України Володимиром Зеленським опитування українців на місцевих виборах 25 жовтня, має відбуватися поза приміщеннями для голосування і не повинно мати ознак передвиборчої агітації.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" сказав аналітик громадянської мережі "Опора" Олександр Клюжев.

Читайте такожСтефанчук: опитування від Зеленського – це "пробник референдуму"

Відео дня

"Дуже мало зараз інформації, щоб зрозуміти, як це опитування вплине на організацію дня голосування на місцевих виборах, тому що дійсно не зрозуміло, де це опитування буде проводитись. Зараз очевидним є факт, що це опитування не може бути проведене в приміщенні для голосування на виборчій дільниці, тому що виборчий кодекс такої можливості не передбачає, і жодних перспектив змін до законодавства для того, щоб у приміщеннях для голосування таке опитування проводилось, немає", - заявив він.

Експерт також хоче прояснити аспект, чи не буде це опитування мати характер передвиборчої агітації: "Якщо має такий характер, тоді це неможливо провести біля приміщень навіть для голосування, тому що в нас агітація в день голосування заборонена".

Як зауважив Клюжев, надзвичайно важливим є питання, "хто фінансуватиме таку політичну ініціативу президента України".

"Це надзвичайно важливе питання, яке дасть нам можливість оцінити саму в цілому ініціативу. Якщо це фінансування за рахунок державного бюджету України, і питання, і сама ініціатива перегукується з діяльністю, наприклад, політичної партії "Слуга народу", тоді будуть підстави говорити про певне зловживання адміністративним ресурсом", - пояснив він.

Аналітик заявив, що "така ініціатива президента може бути законною, якщо вона не порушуватиме кодекс у частині заборони проведення агітації в день голосування, і якщо не буде зловживань бюджетним і адміністративним ресурсом для проведення такої ініціативи".

За його словами, також важливо пояснити громадянам, що в разі проведення такого опитування воно не матиме жодних юридичних наслідків.

Опитування 25 жовтня від Зеленського: що відомо