Резніков розповів про формат роботи ТКГ / Фото прес-служби КМДА

Через поширення коронавірусу й введення карантину робота Тристоронньої контактної групи в Мінську перейшла в режим відео і стала довшою в часі.

Про це заявив представник України на переговорах, віце-прем'єр з реінтеграції Олексій Резніков в інтерв'ю "Лівому берегу".

За його словами, у відеорежимі зустріч триває три дні.

Відео дня

"У перший день засідають дві групи, в другий - дві групи, в третій день - вся ТКГ. Тобто, відповідно, півдня одна група, півдня інша, причому вони можуть паралельно працювати, не заважаючи один одному. ТКГ буває і до пізнього вечора триває. Немає обмежуючого фактора під назвою "рейси літаків". У цій частині ТКГ дозволяє працювати більш ефективно. Не домовилися сьогодні, давайте продовжимо роботу через три дні. Як от з групою з безпеки", - зазначив він.

Читайте також"Жодних перемовин з "Л/ДНР": Єрмак розповів, хто може увійти до Консультативної ради при ТКГ

За словами чиновника, новий формат прибирає елемент індивідуального контакту. З одного боку, зазначає він, це додає популізму і координатору складніше стримувати, зупиняти виступи окремих представників.

"З іншого боку, VTC не може гарантувати конфіденційність. Будь-яка зі сторін запросто зафіксує те, що говорять, і рано чи пізно це спливе. Іноді лунають пропозиції з тієї сторони зробити переговори публічними. Розробити сайт і викладати там відео. При цьому у своєму виступі глава російського МЗС, з якого він присвятив Україні 13 хвилин, відповідаючи на запитання, як він ставиться до міжнародних контактів по VTC, зуму, скайпу під час епохи коронавірусу, висловився негативно. Мовляв, важливо зберегти конфіденційність, індивідуальність спілкування, чи не всі канони таїнства дотримати. Мовляв, не всі переговори повинні бути надбанням публіки. Дипломати повинні мати можливість поговорити віч-на-віч", - вважає Резніков.

Як повідомляв УНІАН, в Офісі президента пропонують розширити формат переговорів за рахунок представників парламенту та уряду, а Резнікова хочуть зробити заступником представника України в ТКГ Леоніда Кучми.