Вночі невідомі спалили автомобіль знімальної групи програми «Схеми» / фото facebook.com/mixailotkach

Або президент Зеленський стане президентом, за якого злочини проти журналістів почнуть розкривати, або президент Зеленський стане черговим президентом, за якого вб‘ють ще одного журналіста.

Читайте також"Прослушка" у журналіста "Схем": поліція відкрила ще одну справу

Так інцидент зі спаленням автомобілю знімальної групи програми «Схеми» прокоментував журналіст Михайло Ткач у своєму Facebook.

Відео дня

Він написав, що йому "такий піар не потрібен".

"Протягом тижня в моїй однокімнатній квартирі (площею два паркомісця тещі Гройсмана в Новопечерських липках) побували 30 людей. Патрульні, слідчі, поняті, але так і не побували ті хто мали зняти всі питання щодо безпеки мого житла. Спочатку поліція не знайшла технічних можливостей, згодом СБУ не знайшла бажання. Два десятки порожніх акаунтів «захисників влади» щодня писали що це я сам, що це піар, що я ніхто і робота моя ніяка. В мене є записи, як слідчий каже що огляд з технікою буде «сьогодні ж» (8 серпня), потім йому хтось дзвонить і все скасовується. Є докази того що інша слідча ще 8 серпня звернулася до СБУ по допомогу але досі її не отримала", - написав Ткач.

Він зазначив, що не просив про охорону, не змінював помешкання попри рекомендації.

"Я писав про те, що мовчання і бездіяльність відповідальних несе ризики. Ми скаржились в прокуратуру. Сигналізували як могли. Марно. Вчора вночі я сів на літак, а коли приземлився, дізнався, що авто, на якому ми знімали наші матеріали протягом чотирьох років, спалили під будинком у члена нашої знімальної групи, водія Бориса Мазура. І День народження Суркіса знімали на цьому авто. І про переїзд президента Зеленського на державну дачу, і про «зе-кортеж», і про Оман. Я в цьому авто часто перебував більше ніж в редакції чи вдома. Колеги шуткували що крісло в редакції мені не потрібно - моє крісло в машині", - написав журналіст.

Також Михайло Ткач повідомив, що сьогодні Нацполіція разом з СБУ прийдуть оглянути його помешкання.

"А можна було не чекати, коли спалять машину, і «зробити це разом» і одразу? Чи для того, щоб хтось почав просто робити свою роботу, обов‘язково потрібно ризикувати життями відданих журналістській справі людей? - додав він.

Підпал авто "Схем": хронологія подій

  • Вночі сьогодні, 17 серпня, невідомі спалили біля будинку водія автомобіль знімальної групи програми «Схеми». За словами журналіста програми Михайла Ткача , останній матеріал, який вони знімали за допомогою цього автомобіля, - «Королі доріг», про перших осіб держави, які порушують ПДР.
  • Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання на максимально швидке розслідування підпалу автомобіля програми «Схеми» і притягнення до відповідальності зловмисників.
  • Правоохоронці встановлюють обставини та винуватців підпалу автомобіля Kia Cerato, що належав знімальній групі програми «Схеми: корупція в деталях».

"Прослушка" у Ткача: деталі інциденту

  • 8 серпня журналіст програми "Схеми" Радіо Свобода Михайло Ткач заявив, що виявив у себе вдома ознаки прослуховуючого пристрою. Пізніше поліція повідомила, що розпочала провадження за статтею "Порушення недоторканності приватного життя".
  • За два дні з моменту відкриття кримінального провадження щодо ймовірного прослуховування журналіста-розслідувача програми "Схеми" Михайла Ткача поліція один раз оглянула місце подій, але без використання спеціальної техніки. Проте, за допомогою викрутки, слідчий "знайшов" три отвори на горищі, що ведуть до помешкання журналіста.
  • Пізніше Ткач подав скаргу у прокуратуру через бездіяльність поліції.