Після боїв за легалізацію медичного канабісу, українське суспільство штормитиме  через порнографію. Законопроект про декриміналізацію цього виду мистецтва ще навіть не зареєстрований у Верховній Раді (але це питання найближчих днів), а вже викликає жваве обговорення.

"Оце зараз, коли війна, народним депутатам нічим зайнятися, як порнографією?", – такий аргумент часто можна побачити під повідомленнями про законопроект з декриміналізації порнографії. Аргумент із того ж ряду, чи нормально ходити в ресторани, чи їздити на відпочинок, коли "наші хлопці й дівчата" в окопах. Сприйняття і відповідь у  кожного свої, але, якщо без лицемірства, то люди під час війни продовжують жити, радіти, святкувати, займатися сексом.

Однак ті, хто записує і пересилає контент з перчинкою (навіть своїм постійним сексуальним партнерам чи чоловіку або дружині!), можуть отримати реальний термін ув’язнення. При цьому, мова може йти навіть про особисте листування – приватні повідомлення. Так, громадська організація BRDO, яка брала участь в підготовці законопроекту, наводить приклад: в Нових Санжарах на Полтавщині жінка за відео з мастурбацією, надіслане чоловікові у приватному повідомленні на мобільний телефон, отримала драконівські 34000 грн штрафу і в неї конфіскували "знаряддя злочину" – телефон.

Відео дня

Також чимало судових рішень є щодо розповсюдження через платформу Оnlyfans сексуальних ігор дорослих тіток і дядь. В Кременчуці чоловік з цивільною дружиною вирішили заробити грошей – знімали статеві акти між собою та демонстрували на цьому ресурсі. За пів року заробили, за даними слідства, 1 594 долари. І ще вирок суду – три роки позбавлення волі. Потім вирок було пом’якшено – по одному року умовно кожному – чоловіку і жінці.

За даними BRDO, щороку щодо людей, які виклали свої особисті еротичні відео для дорослих в Оnlyfans, в Україні відкривається більше ніж 1000 справ. І це – попри те, що наші ж, українські чиновники, радо звітують, скільки мільйонів податків щороку у наш бюджет платить Оnlyfans! Повна нісенітниця.

Тому правозахисники вважають, що зміни, запропоновані в законопроекті про декриміналізацію порнографії, дуже потрібні.

Можна, звісно, бути ханжею і кривити губи, але люди, якщо вони повнолітні, мають право так себе "рекламувати" й заробляти на цьому гроші. А знесення багатьох заборон, на думку авторів законопроекту, дозволить захистити громадян від зловживань правоохоронних органів при притягненні до відповідальності любителів приватної "полунички". Власне, саме корумпована "поліція моралі" є єдиним в Україні вигодонабувачем від застарілих і недолугих "антипорнографічних" норм у законодавстві: здорові дядьки у погонах отримують зарплату, за державний кошт тижнями дивляться порно, мужньо тримаючи себе (або свої причандали) в руках, щоб потім прийти до людини, знятої на пікантному фото чи відео, і, у кращому разі, "пришити" недолугу кримінальну справу, а в гіршому (понад половина випадків) – просто вимагати хабаря за те, щоб "усе порішать".

До речі, інформація для тих, хто фукає і фекає при слові порнографія: Україна належить до топ-20 країн за споживанням трафіку на світовому порнографічному порталі номер 1 – PornHub. Це точно не ви тому посприяли?..

Питання про декриміналізацію, тобто не карання в’язницею за ввезення, виготовлення та зберігання порнографічної продукції, підіймається в Україні вже не перший рік. Були навіть відповідні петиції до президента, які набирали необхідну для розгляду питання кількість підписантів.

Україна належить до топ-20 країн за споживанням трафіку на світовому порнографічному порталі номер 1

Над новим законопроектом понад півроку працювала парламентська робоча група, до якої входили не тільки народні депутати, але й правоохоронці, представники прокуратури та громадських організацій. Окрім порнографічних норм, проектом пропонується виключити з Кримінального кодексу сумнозвісну статтю 302  про "створення або утримання місць розпусти, а також звідництво для розпусти". Сьогодні за це – штрафи й кримінальна відповідальність до 7 років позбавлення волі.

Україна належить до топ-20 країн за споживанням трафіку на світовому порнографічному порталі номер 1

По факту ж дана стаття КК "працює" так: борделі, які мають кришу у правоохоронних органах чи політичних колах, спокійно працюють, інколи надаючи поліцейським послуги безкоштовно (це у "служителів закону" називається – "суботник"), а завітати з обшуками і розгромити копи можуть будь-який мотель, у хоч одному з номерів якого проводить побачення пара коханців.

Крім того, законопроектом передбачено, що кримінальна відповідальність залишиться за:

  • порно без згоди (порнопомста, deep fake);
  • екстремальне порно (насильництво, зоо-, некрофілія);
  • порно з дітьми і для дітей.

За збут, розповсюдження серед неповнолітніх, а також примушування дітей до участі в порно передбачено штраф від 85 тисяч до 170 тисяч гривень або позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

"Старшим" по законопроекту став народний депутат України Ярослав Железняк. Його колеги по парламенту жартують, що ця тема конкретно йому лише додасть балів, а от для багатьох інших могла б стати  "репутаційним ризиком" (після феєричних переписок у сесійній залі деяких нардепів, зафіксованих журналістами. Пам’ятаєте крилате "анал – табу" під час роботи над законами одного з народних обранців?). Сам Железняк пояснює, для чого потрібні зміни до Кримінального кодексу та віджартовується, виставляючи на своїх сторінках в соцмережах "народну творчість" з Інтернету, де він сам зображений то в латексі, то нібито в рекламі PornHub.

А також ділиться "рецептом", як справлятися з опонентами, яких тіпає від самого слова "порно". "Ставите просте питання: "Чи ви хоч раз в житті бачили порноконтент?". Якщо відповідь опонента "Ні", то вітаю - перед вами відвертий п***ун. Якщо відповідь "Так", то ставите наступне запитання: "Чи написали ви про це заяву про злочин?"". Варіант, наче, непоганий, але навряд переконає тих, хто живе з переконанням, що сексу не було і не має бути не тільки в СРСР.

Політичні партії, які голосуватимуть за законопроект, мають шанс здійснити під куполом ВР справжню сексуальну революцію. Основний електорат багатьох політичних сил (особливо тих, що не входять до монобільшості) досить консервативний, тому у Верховній Раді "заміс" навколо законопроекту буде серйозним. Мабуть, не меншим, ніж під час розгляду питання з легалізацією медичного канабісу.

Надя Пришляк