Найближчим часом у Раді буде напрацьований законопроект про місцеві референдуми / фото УНІАН

Перший заступник голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сподівається, що вже найближчим часом буде напрацьований законопроект про місцеві референдуми.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні під час онлайн-прес-конференції.

Він повідомив, що в парламенті робоча група з напрацювання цілої низки законодавства, яке стосується питань народовладдя, готує законопроект про місцеві референдуми.

Відео дня

За його словами, після місцевих виборів 25 жовтня "це питання стане як ніколи актуальним: "Ми повинні забезпечити не тільки контроль за центральною владою в Києві, але й контроль народу за владою, яку народ обере 25 жовтня на місцях".

Стефанчук зазначив, що проговорено основні підходи до даного законопроекту, основні напрямки.

"Я сподіваюся, що вже десь ближчим часом ми будемо мати перший драфт цього документу для того, щоб почати його обговорювати в робочій групі", - сказав він.

При цьому перший віце-спікер наголосив, що не тільки "рефередумами одними живе народ України". Він додав, що робоча група готує й інші законопроекти, зокрема про унормування процедури електронних петицій, щоб надати їм відповідного правового режиму на території України.

Стефанчук також розповів, що в робочій групі у ВР "жваву дискусію" викликає питання можливості внесення змін до Конституції щодо надання народу права на законодавчу ініціативу (на сьогодні, відповідно до Конституції, мають право вносити законопроекти лише президент, уряд та народні депутати - УНІАН).

Читайте такожВ "Слузі народу" офіційно розповіли, хто фінансуватиме опитування від Зеленського

"Я знаю, що не всі підтримують цю ідею - у нас навіть в робочій групі йде жвава дискусія. Але якщо все-таки ця зміна до Конституції буде підтримана, то тоді йтиметься про необхідність розробки ще одного законопроекту про законодавчу ініціативу народу України", - підсумував перший віце-спікер.

Закон про всеукраїнський референдум

  • 9 червня 2020 року президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про народовладдя через всеукраїнський референдум" (№3612). Проектом пропонується запровадити електронні процедури під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі електронне голосування. 18 червня ВР ухвалила законопроект у першому читанні.
  • 14 вересня перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук повідомив, що до законопроекту про референдум подано 1 тис. 222 поправки.
  • 16 вересня профільний Комітет Верховної Ради рекомендував парламенту розглянути та ухвалити в другому читанні й в цілому проект закону "Про народовладдя через всеукраїнський референдум".