Повернення Росії в ПАРЄ підірвало довіру до Асамблеї / фото flickr.com/parliamentaryassembly

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголошує, що безумовне повернення делегації Російської Федерації до сесійної зали ПАРЄ підірвало довіру до Асамблеї.

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України, Кулеба провів телефонну розмову з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич.

Зокрема, співрозмовниця детально поінформувала главу МЗС України про результати свого робочого візиту до Москви, який відбувся 19-20 жовтня.

Відео дня

Читайте такожУкраїна єдина в Раді Європи голосувала проти виведення Росії з-під санкцій

Своєю чергою, Кулеба вчергове підкреслив, що "безумовне повернення делегації РФ до ПАРЄ спричинило кризу довіри в рамках Організації, підірвало довіру до ПАРЄ в Україні та Європі загалом".

Сторони також обговорили перспективи подальшої взаємодії між Україною і Радою Європи.

Росія в ПАРЄ: що було раніше

  • У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.
  • У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.
  • 25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій.
  • 26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без введення будь-яких санкцій. Це дозволило Росії повернутися до сесійної зали Асамблеї і вона відновила сплату внесків.
  • 22 жовтня постійний представник України Борис Тарасюк заявив, що Російська Федерація заборгувала майже 9 мільйонів євро, які мала сплатити до бюджету Ради Європи.