Заява Фокіна про "амністію бойовиків"викликала резонанс в українському суспільстві  / фото facebook.com/pressjfo.news

Заяви представника української делегації в Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна стосовно особливого статусу Донецької і Луганської областей та амністії бойовикам в ОРДЛО загалом негативно впливають на настрої в суспільстві.

Таку думку в ефірі телеканалу «Україна 24» висловила народна депутатка з фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

«Моє особисте ставлення, що такі заяви загалом негативно впливають на настрої в суспільстві. Непотрібне таке збурення. І особливо якщо пан Фокін представляє свою особисту точку зору, а не офіційну української влади чи навіть загалом ТКГ», - зазначила нардепка.

Вона наголосила, що жодних розмов щодо амністії тим, хто вбивав та катував, бути не може.

«Можливо, це якісь сигнали на окуповані території, але тут важливо розуміти, що жодної амністії людям, які вбивали, катували в підвалах, не може бути. Це червона лінія. І не може бути закріплено в Конституції особливого статусу. Це точно ні. Окреме законодавство – звичайно. Усі країни, які переживали такі війни, такі конфлікти, вони мали перехідне правосуддя, окреме законодавство, яке на певний час діяло. І однозначно, коли будуть вибори потім на звільненому Донбасі – це буде окрема постанова Ради, окремо це буде регулюватися», - заявила Кравчук.

Скандальна заява Фокіна щодо Донбасу: що сказав заступник керівника делегації в ТКГ

  • Фокін в інтерв’ю виданню «Страна» заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.
  • Про свою позицію щодо особливого статусу Фокін розповів, відповідаючи на запитання про амністію бойовиків. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідуванні, а винні мають понести покарання. «Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців та командирів, моя позиція - потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, розв'язати питання особливого статусу окремих районів, а краще - всього Донбасу», - заявив Фокін.
  • Також він сказав, що готовий їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо «особливого статусу» для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що слова Фокіна не відображають офіційної позиції України.