Ситник з Холодницьким показали сьогодні на брифінгу 6 мільйонів доларів пропонованого їм хабаря / Скріншот

У справі про підкуп керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро за закриття справи проти колишнього міністра екології та природних ресурсів України, бізнесмена Миколи Злочевського затримано трьох осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявив директор НАБУ Артем Ситник.

За його словами, раніше справа проти Злочевського розслідувалася у Генеральній прокуратурі, а потім була передана до НАБУ, і екс-міністру було оголошено про підозру.

“Сам епізод, по якому пропонувалася неправомірна вигода, стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний (бізнесмену Сергію) Курченку банк, і в легалізації цих коштів. Це той епізод, де було оголошено підозру ряду осіб, в тому числі і пану Злочевському”, - пояснив він.

Читайте також"Виступаю як експерт": скандальний Насіров знову будує політичні плани

Кримінальне провадження за фактом спроби підкупу службових осіб НАБУ та САП було зареєстроване 3 червня.

“Такий поспіх в осіб, які пропонували неправомірну вигоду, був через те, що завтра у пана Злочевського день народження і був план… закрити кримінальне провадження і забезпечити повернення Злочевського на територію України”, - зазначив Ситник.

За його словами, за допомогою у закритті справи ці особи звернулися до позаштатного агента НАБУ Євгенія Шевченка.

Ситник уточнив, що наразі затримано трьох осіб, серед яких перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Микола Ільяшенк.

Друга затримана особа, за попередніми даними, мала стосунок до компанії Burisma та є довіреною особою Злочевського, третя особа - колишній працівник ДФС, який також є довіреною особою Злочевського.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня у САП поінформували, що детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади за посередництва його "правої руки", високопосадовця управління ДФС у м. Києві та інших осіб 6 млн доларів хабара керівництву НАБУ та керівнику САП за прийняття рішення про закриття кримінальної справи проти нього.

Довідка УНІАН. Справа стосується розслідування стосовно бізнесмена Курченка, який підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Фігурантами “справи Курченка”, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-глава АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Злочевський, чинний на той момент заступник глави АПУ Філатов та інші топ-чиновники.

Загалом у ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, у тому числі високопосадовцям, з них 12 - високопосадовці центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 - керівники обласних державних адміністрацій, 14 осіб - з керівного складу державних підприємств.