Данілов прокоментував скандальне рішення РНБО / фото УНІАН

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що існує цілісний план, спрямований проти основ української державності.

Як повідомила прес-служба президента, про це він сказав на терміновому закритому засіданні Ради національної безпеки і оборони України щодо невідкладних заходів, яких має вжити держава після рішення Конституційного суду щодо неконституційності окремих положень закону про запобігання корупції та статті 366-1 Кримінального кодексу України.

Читайте такожВ ОП розповіли, як Зеленський може відповісти на скандальне рішення КСУ

Відео дня

За його словами, вагомі підстави так вважати дає низка останніх подій, пов’язаних з рішенням Конституційного суду.

Зокрема, суд виступає «криголамом» досягнень нашої держави на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції, руйнуючи антикорупційне законодавство.

Данілов нагадав, що, крім останнього рішення, Конституційний суд у лютому 2019 року скасував закон про незаконне збагачення. Внаслідок цього правоохоронці закрили гучні кримінальні провадження, результативності щодо яких від влади вимагає суспільство.

«Такі дії суду мають низку не просто негативних, а катастрофічних наслідків як у внутрішньо-, так і в зовнішньополітичному вимірі нашої країни. Кардинальним чином змінюється атмосфера відносин України з Євросоюзом, з євроатлантичною спільнотою», – сказав він.

Данілов також звернув увагу, що скандальне рішення суд ухвалив одразу після закінчення місцевих виборів, які самі по собі в частині децентралізації містять дуже складні виклики національній безпеці. На його переконання, такі кроки та їхня послідовність свідчать про цілеспрямованість і продуманість антидержавних дій.

Своєю чергою, представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський наголосив, що рішення КСУ було ухвалене з багатьма порушеннями, а самі судді мали конфлікт інтересів.

Конституційний суд проти антикорупційної реформи 

  • Як відомо, у липні 2020 року 49 народних депутатів звернулись до Конституційного суду з клопотанням визнати закон "Про Вищий антикорупційний суд" від 7 червня 2018 року № 2447-VIII таким, що не відповідає Конституції. Народні депутати вважають закон неконституційним в цілому.
  • 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.
  • 28 липня КС визнав неконституційним указ президента від 16 квітня 2015 року про призначення Ситника директором НАБУ.
  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • 29 жовтня на засіданні РНБО Зеленський доручив невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроект, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.
  • Крім того, уряд на позачерговому засіданні після засідання РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників, а також забезпечити механізм їх спеціальної перевірки.