Шепелев втік з-під варти шість років тому / фото УНІАН

Деснянський райсуд Києва визнав колишнього народного депутата Олександра Шепелева винним в наданні неправомірної вигоди конвоїру і втечі з-під варти шість років тому.

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на вирок судді Лариси Бабайлової від 7 серпня.

Суд засудив Шепелева до семи років позбавлення волі. Також призначено додаткові покарання у вигляді 8 тисяч 500 гривень штрафу і конфіскації всього майна.

Читайте такожЕкс-нардепа підозрюють в організації та замовленні вбивства полковника міліції 12-річної давнини

Суд не зарахував в термін відбуття покарання Шепелева термін його перебування під вартою на території Російської Федерації з 19 березня 2015 року по 8 липня 2016 року. Крім того, суд не зарахував термін перебування Шепелева під екстрадиціонним арештом в Угорщині в період з 4 липня 2013 року по 26 березня 2014 року.

У Святошинському, Дарницькому, Києво-Святошинському та Шевченківському судах розглядаються також справи Шепелева про розтрату коштів "Родовід Банку", організації двох замахів на вбивство банкіра Дядечко, замовленні вбивства банкіра Сергія Кириченка в 2003 році і вбивства в 2006 році полковника УБОЗ Романа Єрохіна.

Справа Шепелева: що було раніше

  • 27 грудня 2012 року він був оголошений в міжнародний розшук. 5 липня 2013 року його затримали в Угорщині і за результатами проведення процедури екстрадиції 26 березня 2014 роки доставили в Україну.
  • Проте 6 липня 2014 року Шепелев втік з-під варти, в той же день його оголосили в міжнародний розшук, а суд обрав стосовно нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.
  • Правоохоронні органи РФ 19 березня 2015 року затримали Шепелева на території Московської області. На підставі клопотання Генеральної прокуратури України компетентні органи РФ в березні 2015 року почали екстрадиційну перевірку з видачі Шепелєва українській стороні.
  • 8 лютого 2018 року екс-депутат був затриманий в Київській області співробітниками Служби безпеки України. При собі у нього було виявлено посвідчення співробітника так званого «міністерства державної безпеки ДНР».
  • За твердженням прокуратури, в кримінальному провадженні Шепелева "встановлені докази про його співпрацю з ФСБ Російської Федерації, спрямовані проти безпеки України, проти національної безпеки, а також економічної безпеки України".