"Слуга народу" ініціює позачергове засідання Ради через вчорашні події на Банковій

Фракція вимагає від правоохоронних органів дати юридичну оцінку цим подіям.

Фракція "Слуга народу" ініціює проведення позачергового засідання Верховної Ради та ухвалення постанови з оцінками подій під Офісом президента 20 березня.

Про це йдеться у заяві фракції.

"Слуга народу" завжди принципово підтримувала право громадян на мирний протест як один із головних проявів демократії. Водночас ми категорично не сприймаємо спроби підмінити цивілізоване вираження незгоди з діями влади насильством, вандалізмом, наругою над символами нашої держави", - заявили у політсилі.

Читайте такожУ Зеленського відреагували на дії протестувальників під Офісом президента

У зв’язку з цим у "СН" вимагають від правоохоронних органів "негайно дати юридичну оцінку подіям, що відбувалися вчора під Офісом президента, визначити міру провини тих або інших учасників за матеріальну шкоду, заподіяну державному майну, і добитися відповідальності за ці дії, включаючи компенсацію збитку".

Також "СН" вимагає уважно вивчити відео подій під ОП на предмет, чи не були ці "насильство і вандалізм" реалізацією замовлення з боку тих або інших політичних сил і фігур, "про що може свідчити участь у цій акції афілійованих з цими силами і фігурами осіб". Також у політсилі наполягають кваліфікувати участь в акції народних депутатів. "Чекаємо на рішучі, кваліфіковані і безкомпромісні дії з боку правоохоронних органів зі встановлення осіб ініціаторів і учасників актів вандалізму та притягнення їх до відповідальності", - сказано у заяві.

"Ми ініціюємо проведення позачергового засідання в найкоротший термін за участю силовиків і ухвалення постанови з оцінками даної події, із завданнями конкретним міністрам тощо", - заявили у "СН".

Акції на підтримку Стерненка: що сталося

  • 20 березня біля будівлі Офісу президента на Банковій у Києві відбулася акція на підтримку засудженого громадського активіста Сергія Стерненка з нагоди дня його народження.
  • Протестувальники палили фаєри і кидали шумові гранати. Окрім цього, вони намагалися підпалити табличку "Президент України" на будівлі. Також активісти розбили скло у дверях будівлі і закидали фаєри та димові шашки в середину. Один з фаєрів залетів на балкон будівлі.
  • Активісти скандували "Аваков - чорт", "Свободу політв'язням", "Стерненку - волю", "Зеленський, не мовчи!", а також "Справедливість - Стерненку, справедливість - усім!"
  • Учасники акції розмалювали будівлю ОП червоною фарбою, а на завершення встановили біля входу салютну установку і влаштували канонаду під вигуки: "З днем народження, Сергію!".
  • Події біля ОП поліція кваліфікує як хуліганство, затримано одну особу.
  • За попередніми оцінками, пошкодження будівлі Офісу президента оцінили приблизно у два мільйони гривень.