Єнс Столтенберг / фото REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що двері для вступу України в Альянс відчинені, але зараз увага зосереджується на підтримці захисту України від російського повномаштабного вторгнення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав на прескофнеренції у Брюсселі.

"Кожна демократична держава у Європі має право подати заявку на членство в НАТО і союзники НАТО поважають це право. І ми заявляли знову і знову, що двері НАТО залишаються відчиненими. І ми продемонстрували це впродовж минулих років", - заявив Столтенберг.

"Союзники НАТО, коли зустрілись на саміті НАТО у Мадриді, також дуже чітко заявили - що ми підтримуємо право України обирати свій власний шлях, аби вирішувати, частиною яких саме механізмів безпеки вона хоче бути. Потім, рішення щодо членства має бути ухвалене усіма 30 союзниками, і ми ухвалюємо такі рішення консенсусом", - заявив Столтенберг.

"Наша увага зараз зосереджується на наданні негайної підтримки для України, аби допомогти Україні у самозахисті від російського жорстокого вторгнення. Це головний акцент і головні зусилля союзників НАТО", - наголосив Столтенберг.

Україна подала заявку на вступ до НАТО

Нагадаємо, 30 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив про анексію нових українських територій – частини Запорізької, Херсонської, а також Донецької та Луганської.

Тим часом президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача і Ради національної безпеки і оборони (РНБО). Після засідань глава держави оголосив про подачу заявки на вступ до НАТО "у прискореному порядку":

"Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою і в усіх аспектах нашої взаємодії... Ми довіряємо один одному, ми допомагаємо один одному, і ми захищаємо один одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка буде відповідати нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У прискореному порядку".

Вас також можуть зацікавити новини: