Активісти палили фаєри / скріншот

У Києві під Посольством Білорусі на мітингу проти нечесних президентських виборів сталися сутички, поліція затримала щонайменше двох осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, правоохоронці оточили одного з учасників акції, завалили його на асфальт, а потім винесли у двори будинків навпроти дипвідомства.

Протестувальники намагались його звільнити, але поліція їм завадила. Також відомо, що було затримано ще одного активіста.

Відео дня

Коли до місця, куди правоохоронці завели затриманих, під'їжджала машина поліції, учасники акції перекривали їй дорогу. Сталася сутичка, з поліцейської машини збили номерні знаки.

Читайте такожЕкс-голова МЗС спрогнозував, якою буде відповідь світової спільноти на побиття протестувальників у Білорусі

Зі слів очевидців, деякі активісти хотіли кинути яйця, але поліція завадила цьому.

Спочатку акція була мирною, хоча активісти палили фаєри.

Усього участь в акції беруть близько 60 осіб, серед яких представники білоруської громади і українські активісти.

Представники білоруської громади заявили, що незадоволені організацією виборчого процесу на виборчій дільниці, відкритій при посольстві у Києві. Вони вважають, що виборчий процес не був прозорим і звинувачують членів виборчої дільниці у фальсифікаціях.

Також вони звинувачують президента Білорусі Олександра Лукашенка у захопленні влади силовими методами.

Активісти висловили незадоволення з приводу ситуації із побиттям мирних громадян у різних містах Білорусі. Вони засуджують репресії і вимагають від влади Білорусі звільнити цієї ночі усіх затриманих громадян і політв'язнів. Також активісти вимагають покарати представників правоохоронних органів влади Білорусі за побиття мирних громадян.

Активісти тримали у руках великий банер "За нашу і вашу свободу. Luka Game Over", і плакати "Поверніть чесні вибори", "Luka уходь" та інші.

Як повідомляв УНІАН, на акції біля посольства Білорусі в Києві сталися сутички.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори .
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тіхановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту , відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених, один чоловік загинув в результаті наїзду спецавтомобіля.
  • У МВС Білорусі інформацію про загибель людини спростовують.