rada.gov.ua

Кабінет Міністрів України розпочав підготовку законопроекту про денонсацію Договору про зону вільної торгівлі (СНД) від 18 жовтня 2011 року.

Про це повідомила заступниця голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа після зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

"Ініціювала питання денонсації Договору про зону вільної торгівлі з СНД. Настав час деколонізувати нашу торгівлю. В нас є двосторонні угоди про вільну торгівлю з усіма країнами-учасницями СНД, Угода про вільну торгівлю ГУАМ, з Грузією і Молдовою ми застосовуємо також і регіональну конвенцію пан-євро-мед. Є багато інструментів, які працюють для українських виробників і немає жодної потреби брати участь в русо-центричному договорі, де Росія нав’язує свої правила і застосовує право сили", - підкреслила Роксолана Підласа.

Відео дня

Як зазначила народна депутатка, окрім Росії, на торгівлю з якою накладене ембарго, сторонами Договору також є Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан та Туркменістан. Узбекистан застосовує Договір на окремо визначених умовах. 

Найближчим часом в рамках підготовки до денонсації парламент спільно з урядом проведе роботу над осучасненням двосторонніх угод з країнами Центральної Азії, а також завершить ратифікацію Угоди про визнання сертифікатів походження з Молдовою та Протоколу про правила походження ГУАМ.