"Жодної зради інтересів України": Кулеба спростував популярні після його візиту до Будапешта фейки

Глава МЗС спростував три фейки, які стосуються його останнього візиту до Будапешта.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що Україна шукає компроміси у відносинах з Угорщиною, але не зрадить власні інтереси.

Про це Кулеба повідомив у Facebook.

Міністр заявив про поширення фейків щодо його нещодавнього візиту до Будапешта, де відбулася зустріч з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто. Він вирішив спростувати їх і повідомити правдиві факти.

Читайте такожУкраїна пропонує зафіксувати в документі, що угорці на Закарпатті є історичним і культурним надбанням

"Перший фейк: Україна створює Берегівський район на догоду інтересам Угорщини. Правда: Берегівський район вже давно і щасливо існує і має право продовжити своє існування. Наразі йдеться лише про приєднання до нього Виноградівського району в межах реформи. Рішення про приєднання цього району ухвалювало не МЗС. Адміністративно-територіальна реформа - не питання МЗС", - зазначив міністр.

"Другий фейк: Кулеба під час візиту в Будапешт взяв зобов’язання створити Берегівський район. Правда: Жодні такі зобов’язання під час мого візиту до Будапешта я не брав. МЗС не веде жодних перемовин з жодною країною щодо створення «національних» районів чи округів. Такі перемовини суперечили би Конституції, законодавству та національним інтересам України", - додав глава МЗС.

Також він назвав фейком твердження, що дипломати "злили" українські інтереси у відносинах з Угорщиною.

"Правда: дипломати працюють над нормалізацією відносин з Угорщиною, тому що це відповідає стратегічним інтересам України, зокрема нашої євроантлантичної інтеграції та Центральної Європи загалом. Ми в МЗС шукаємо компроміси в українсько-угорських відносинах, проте ніколи не зрадимо наші інтереси, не перейдемо «червоні лінії», які би шкодили суверенітету та територіальній цілісності України. До речі, на одній з них ми твердо стоїмо, і я про це неодноразово говорив публічно: ми відхиляємо вимоги додатково змінювати закон про освіту", - наголосив Кулеба.

Крім того, за його словами, принципова позиція і офіційна позиція МЗС полягає у тому, що "жодна іноземна держава не має права диктувати Україні у який спосіб організовувати громади, райони чи області".

"Для нас абсолютно неприйнятними є будь-які втручання іноземної держави у внутрішні справи України", - підсумував Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, 29 травня Кулеба здійснив візит до Будапешта для зустрічі з Сійярто.

За підсумками зустрічі він заявив, що спільно зі своїм угорським колегою рекомендуватимуть президенту України Володимиру Зеленський і прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбан провести зустріч у Києві в липні.

За словами Кулеби, Україна пропонує Угорщині підписати документ з фіксацією, що угорці на Закарпатті є історичним і культурним надбанням, а не проблемою.

Своєю чергою, Сійярто заявив, що у червні три спільні комісії України та Угорщини мають узгодити кроки, які вирішать суперечливі питання у відносинах двох країн.