Заступник секретаря РНБО зазначив, що терміни визначені і все залежить від бажання російської сторони / фото president.gov.ua

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос заявив, що запропонованим планом дій щодо Донбасу українська делегація в ТКГ демонструє свою ініціативу і змушує РФ діяти не так впевнено, як вона до цього діяла.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції в Києві.

«Вже на даному етапі українська сторона в Тристоронній контактній групі починає проявляти певну ініціативу і нав’язувати і подавати свої пропозиції, і цим змушує РФ вже діяти не так впевнено, як вона до цього діяла», - заяви він.

Відео дня

Читайте такожПлан нездійсненних дедлайнів. Чому не запрацюють нові побажання України щодо реалізації Мінських угод (рос.)

Також заступник секретаря РНБО нагадав історію зі спробою бойовиків проінспектувати позиції українських військ в районі населеного пункту Шуми. «Тоді ми грали другий номер. Можливо, треба було зробити – «Ви хочете Шуми, а ми хочемо перевірити Дебальцеве та Докучаєвськ, тому що відповідно до Мінських домовленостей ці два населених пункти повинні бути деокуповані», - сказав він.

«Позитив – що пішов рух вперед і ми нав’язуємо свою ініціативу – це дуже важливо. Яким чином будуть діяти наші перемовники з іншого боку, ми побачимо. Час чітко визначений, Україна показала своє бажання продовжувати кроки вперед до мирного вирішення ситуації на Донбасі. Тепер будемо чекати відповіді з боку наших опонентів», - додав Кривонос.

Заступник секретаря РНБО зазначив, що терміни визначені і все залежить від бажання російської сторони. «Хочуть вони діяти чи не хочуть вони діяти. В будь-якому разі терміни можуть обговорюватись, можуть переноситись – це вже питання інше. Найголовніше – ми повинні почути реакцію, чи сприймають наші пропозиції. Вчорашня заява пана Пєскова – що вони не сприймають, але почекаємо відповіді на рівні ТКГ», - підкреслив він.

Читайте також"По граблях Фокіна": депутатів обурила заява Кравчука щодо виборів на Донбасі у 2021 році

План дій ТКГ: що відомо

  •  5 листопада українська делегація у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі оприлюднила 5 головних пунктів нового Плану дій по Донбасу.
  • Цими п'ятьма головними пунктами визначено: виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань та найманців з території України на початку 2021 року; скасування владою Російської Федерації низки рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО; відновлення контролю над відповідною ділянкою російсько-українського державного кордону за допомогою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ; збільшення чисельності місії СММ ОБСЄ у чотири рази (на 1 тис. 500 осіб); лише за виконання перших чотирьох умов - підготовка та проведення на території ОРДЛО виборів (за допомогою ОБСЄ).
  • Українська делегація представила свою позицію ОБСЄ та російській делегації.
  • Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що план України щодо Донбасу «розходиться» з змістом і послідовністю дій, передбачених Мінськими угодами.