Засідання ТКГ буде продовжено в понеділок, 15 червня / osce.usmission.gov

Спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі, посол Хайді Грау повідомила результати першого засідання ТКГ за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей України у складі української делегації.

Як повідомляється на сайті ОБСЄ, про це Грау розповіла після засідання ТКГ та її робочих підгруп у режимі відеоконференцій, які відбулися 9-10 червня.

Вона зазначила, що, за даними Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, після останнього засідання ТКГ, яке відбулося два тижні тому, число порушень режиму припинення вогню помітно знизилося. "Крім оцінки загальної ситуації в зоні конфлікту, робоча група з безпеки займалася питаннями розведення сил і засобів, включаючи визначення нових ділянок, як було доручено лідерами "нормандської четвірки" у грудні минулого року в Парижі", - повідомила Грау.

Відео дня

За її словами, політична робоча група розглядала питання, пов'язані із закріпленням особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДО і ОРЛО) в українському законодавстві. "Також обговорювалися модальності проведення місцевих виборів в ОРДО і ОРЛО, як передбачено Мінською угодою", - зазначила посол.

Читайте також"Це голос іншого Донбасу": новий учасник перемовин у ТКГ пояснив позицію переселенців

У дискусіях робочої групи з гуманітарних питань основна увага була приділена подальшому взаємному звільненню і обміну осіб, які утримуються у зв'язку з конфліктом, а також забезпечення безпеки для проведення підготовчих робіт з метою одночасного відкриття додаткових КПВВ на лінії розмежування в Луганській області.

Крім того, робоча підгрупа обговорювала питання, пов'язані з поновленням роботи існуючих КПВВ у ході послаблення обмежень, введених через пандемію коронавірусу.

"Вітаючи готовність сторін до відкриття КПВВ в інтересах населення, хочу наголосити, що відповідні рішення повинні ґрунтуватися на взаєморозумінні і забезпечувати безперебійне перетинання лінії розмежування. За взаємною згодою учасників, засідання ТКГ буде продовжено в понеділок, 15 червня", - підсумувала Грау.

Як повідомляв УНІАН, 10 червня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке проходило у форматі відеоконференції за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей України у складі української делегації. Окремі райони Донецької області представляли журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш, окремі райони Луганської області - голова міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво», юрист Вадим Горан і лікар Костянтин Лібстер.

Представники української делегації під час переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи в чергове наголосили на пріоритетності встановлення сталого і всеосяжного режиму припинення вогню. В рамках робочої групи з політичних питань українська сторона заявила про можливість проведення місцевих виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей України в установлений законодавством термін після всеосяжної деескалації, виведення іноземних військових підрозділів і техніки, роззброєння незаконних збройних формувань і відновлення контролю з боку уряду України над державним кордоном в зоні конфлікту.