В ОП вважають дивним порівняння Путіним проекту про права корінних народів з ідеями нацистів

Радник керівника ОП Подоляк назвав кілька можливих пояснень відповідного висловлювання Путіна.

Радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк назвав дивною заяву президента РФ Володимира Путіна, який порівняв законопроект президента України Володимира Зеленського про права корінних народів з ідеями нацистської Німеччини.

Про це Подоляк заявив у коментарі кореспонденту УНІАН.

"М'яко кажучи, дивна заява. Тому що поняття "корінні народи" - стійке юридичне поняття в сучасному міжнародному порядку. У подібних слів російського президента може бути кілька пояснень. Або президент РФ некоректно поінформований про український законопроект. Або це, знову ж таки, банальне підігравання існуючій пропагандистській повістці в РФ. Або це риторична підготовка до тих переговорів, які будуть вестися з участю російської сторони. Не більше», - переконаний Подоляк.

Читайте такожВ ОП відреагували на заяву Путіна про підлітну годину ракет у разі вступу України до НАТО

Між іншим, як зазначив радник керівника ОП, в самій Росії ще в 1999 році був прийнятий Федеральний закон "про гарантії прав корінних нечисленних народів Росії".

"Є масив міжнародних документів, які регулюють дану сферу. Зокрема, Декларація ООН про права корінних народів. Тобто в такому регулюванні немає і не може бути нічого деструктивного", - підкреслив Подоляк.

На думку радника керівника ОП, необхідно розрізняти правове регулювання прав корінних народів і прав національних меншин.

"Якщо, наприклад, права кримських татар, кримчаків і караїмів можуть бути врегульовані законом про корінні народи України, то права національних меншин – в тому числі й росіян – вимагають окремого акту. Якщо, звичайно, в цьому є хоч якісь резони, бо права нацменшин в Україні абсолютно не ущемлені", - резюмував Подоляк.

Що передувало

9 червня в ефірі російського телебачення президент Росії розкритикував законодавчу ініціативу президента України "Про врегулювання статусу і про права корінних народів з ідеями нацистської Німеччини".

"Взагалі сам по собі поділ на корінні, першосортні і другосортні категорії людей вже абсолютно точно скидається на теорію і практику нацистської Німеччини. Як бути людям зі змішаною кров'ю? Сам Зеленський – єврей за національністю, у нього, може, там кров намішана. Що робити з цими людьми? Їм будуть, як у нацистській Німеччині, міряти черепи, інші частини тіла? Як визначали справжніх арійців, так визначатимуть справжніх українців?» - сказав Путін.

18 травня Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону "Про корінні народи України" (№5506).

"Цей документ визначає права корінних народів України та особливості їх реалізації з метою сприяння консолідації та розвитку української нації, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності таких народів", - йдеться в повідомленні офісу президента.

8 червня в Держдумі Росії відреагували на ініціативу Зеленського прийняти закон про корінні народи України. У зв'язку з цим в Держдумі прийняли заяву, що засуджує цей документ через відсутність в ньому згадки про росіян.