Смолій подав у відставку / фото УНІАН

В Офісі президента прокоментували заяву про відставку, про яку повідомив голова Національного банку Яків Смолій.

Про це йдеться в нічному повідомленні прес-служби ОП.

У ньому, зокрема, зазначається, що безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Нацбанку, про що "неодноразово зазначав президент України". "Правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності", - додають в Офісі президента.

Відео дня

"Національний банк України разом з урядом повинні продовжувати реалізацію зваженої монетарної та фіскальної політик, що слугуватиме запорукою для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності і сприятиме економічному зростанню і відновленню банківського кредитування", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожУ ВР зареєстровано проект постанови про доповідь голови Нацбанку

В ОП наголосили, що дискусії щодо діяльності НБУ "повинні базуватися виключно на засадах професійності та мають бути позбавлені політичного забарвлення, яке може мати негативний вплив на інституційну спроможність і незалежність Національного банку України".

Своєю чергою, на заяву Смолія відреагували і у провладній фракції в парламенті. За словами голови фінансового комітету Ради Данила Гетманцева, можливо, Смолію доведеться обіймати посаду голови Нацбанку і надалі, якщо депутати не підтримають його відставку, пише "РБК-Україна". Він також зазначив, що питання відставки буде розглядатися на засіданні фракції СН, а до того заяву розгляне комітет.

"Спочатку ми розглянемо заяву на нашому комітеті. А потім дійсно на фракції. В першу чергу потрібно поспілкуватись з головою НБУ. Він буде у Раді, буде доповідати. Після цього Рада повинна буде прийняти його заяву про відставку", - пояснив він.

Крім того, нардеп вважає, що відставка Смолія може вплинути на відносини з Міжнародним валютним фондом.

Читайте такожГолова Нацбанку відзвітує перед профільним комітетом Ради у режимі відеоконференції

"Безперечно, це не покращить відносини України та МВФ. Це очевидно. Я не думаю, що є прямий взаємозв’язок між цим рішенням і траншами від МВФ. Але дуже багато залежить від того, яку позицію займе сам голова НБУ про підстави його звільнення. Дуже неоднозначна інформація пролунала щодо тиску на нього з боку ОП. Мені здається, що це дуже небезпечна інформація, яка потребує перевірки", - зазначив Гетманцев.

Як повідомляв УНІАН, напередодні ввечері стало відомо, що Смолій написав заяву про відставку з посади голови НБУ. За його словами, на Нацбанк тривалий час здійснюється політичний тиск.