Віктор Кичун - Рада призначила нового суддю КСУ, що про нього відомо / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Верховна Рада призначила Віктора Кичуна, кандидатуру якого запропонувала фракція "Слуга народу", суддею Конституційного суду України.

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення було ухвалене сьогодні на засіданні парламенту.

Читайте такожПравоохоронці розслідують можливі порушення під час голосування за призначення Шкарлета

Відео дня

Загалом на посаду судді КС було запропоновано чотири кандидатури: кандидатуру Ольги Боднар-Петровської висунула фракція "Батьківщина", під час рейтингового голосування її підтримали 95 депутатів; Кичуна, за якого при рейтинговому голосуванні підтримали 237 депутатів; Юрія Павленка, якого запропонувала фракція «ОПЗЖ» і якого підтримали 158 депутатів, та Руслана Сидоровича, висунутого фракцією "Голос", – 168 голосів.

В результаті за Кичуна проголосував 241 народний депутат і при цьому з фракції "Слуга народу" – 205.

Відповідаючи на запитання депутата від «ЄС» Ірини Геращенко з приводу того, чи вважає він, що на сьогодні є підстави для розпуску Верховної Ради, оскільки рейтинг президента Володимира Зеленського та його політичної сили впав "нижче плінтуса", Кичун зазначив: «Зниження чи підвищення довіри до тієї чи іншої політичної партії, в тому числі парламентської, не може бути підставою для оголошення дострокових виборів ВР».

При цьому він додав: "Якщо ми скажемо про рейтинг "Слуги народу", що він "нижчий плінтуса", то інші політичні партії тоді ще "нижче плінтуса", бо нижче "Слуги народу", - додав Кичук.

Ці його слова депутати з фракції "Слуга народу" підтримали оплесками, а депутат із фракції "Європейська солідарність" Софія Федина крутила пальцем біля скроні, показуючи свою незгоду.

Вакантними у Конституційному судді залишаються 2 суддівські посади.

Віктор Кичун: що відомо про нового суддю

  • Віктор Кичун - доцент кафедри конституційного права у Національному університеті ім. Ярослава Мудрого та, згідно з даними офіційної біографії, має також досвід роботи адвокатом.
  • Кичун був головою юридичного управління, а пізніше членом правління і директором з правових питань та роботи з проблемною заборгованістю "Банку Кредит Дніпро" (до 2015 року).
  • Має звання кандидата юридичних наук і понад 25 років досвіду роботи у сфері права.
  • Раніше представник президента у КС Федір Веніславський не заперечував, що давно знайомий з Кичуном. Багато хто називає його "людиною Веніславського".