Якщо ми подивимося коментарі Китаю, які були зроблені стосовно війни в Україні, то чітко побачимо, окрім заклику до перемовин та до діалогу, ще іншу річ: що США та країни Заходу мають перестати "підливати масла у вогонь" та перестати постачати зброю Україні. Тобто, це продовження тієї риторики, яку вони проводять з першого дня.

Ми маємо розуміти, що усі мирні ініціативи та заклики Китаю, які стосуються російсько-української війни, близькі до позиції Росії

Путін та російська влада у своїх інтерв’ю регулярно звинувачують Захід в тому, що вони постачають зброю Україні, і для них варіант, аби постачання припинилося. Тоді, мовляв, Україна сама по собі здасться. Чи не така сама позиція у Китаю? Вона теж приблизно така.

Відео дня

Виходить, що Китай вбачає, що ґрунт для перемовин - це не тиск на Росію, про який його просять. Китай це не сприймає. Навпаки, у КНР вважають, що коли в України заберуть зброю, коли вона перестане чинити спротив, тоді буде дуже гарне поле для перемовин. Можливо, на такому етапі і Китай бачить себе в ролі перемовника.

Стосовно повернення до виконання Мінських домовленостей, якщо справді пропонується можливість повернення України до Мінська, це, ймовірно, свідчить про те, що китайська дипломатія не слідкує за подіями

Нам пропонують варіант, який передбачає, що Україна буде зв’язана домовленостями, які апріорі не будуть виконуватися і які апріорі не виконуються.

А заяви про підтримку суверенітету та територіальної цілісності (України) є загальними та не підкріплені практичними діями Китаю. Він кожен раз по-своєму все трактує. Однак у випадку з Україною Китай обов’язково додає, що для війни є якісь історичні основи. І так само РФ говорить про повернення територій часів Російської імперії чи Радянського союзу.

Навіть у своїй мирній ініціативі Китай першим пунктом поставив суверенітет та територіальну цілісність усіх держав, а другим пунктом передбачено врахування безпекових побоювань усіх держав

І це причина номер два, яку РФ використовує для обґрунтування початку війни, говорячи, що їй загрожувало НАТО. Китай робить вигляд, що він увірував в таку причину і паралельно озвучує російські наративи.

Ми повинні розуміти, що Китай не на нашому боці. І чим далі  затягується війна, тим більше видно (в тому чи іншому місці) "вуха" Китаю, який підтримує Росію. Бачимо, що і китайська пропаганда, і економічна сторона, і дипломатична працюють на Росію, на її підтримку. Тобто, наразі зусилля Китаю спрямовані на те, аби РФ не зазнала поразки у війні.

Наталія Бутирська, експерт з питань Східної Азії, магістр зовнішньої політики