Петро Порошенко / фото УНІАН

Колишній народний депутат Давид Жванія заявив, що готовий дати свідчення органам слідства про злочинну діяльність екс-президента Петра Порошенка і його оточення.

Відео відповідної заяви Жванії опубліковано в YouTube.

«В країні відбувається повзучий реванш – рейтинг Зеленського падає і до влади знову рветься Порошенко та його оточення... Це злочинне угруповання, яке з самого початку брало участь у Майдані виключно заради захоплення влади та особистого збагачення. Я також входив в ОЗУ, яке захопило владу в 14 році на хвилі народних протестів. Ми фінансували Майдан, ми підігрівали протестні настрої в ЗМІ, зірвали мирні ініціативи влади, вели сепаратні переговори з депутатами Партії регіонів, вели переговори з іноземними посольствами. До ОЗУ входили Мартиненко, Порошенко, Турчинов, Кличко. Кожен з яких долучив своє угруповання. Турчинов, наприклад, привів Пашинського і Парубія, – заявив він. – Безпосередньо я і Клімкін брали участь у передачі 5 мільйонів євро через посольство України в Німеччині для одного високопоставленого в той час єврочиновника з метою забезпечення підтримки Порошенка в якості кандидата на пост президента України з боку ЄС. Обставини цього готовий надати слідчим органам».

За його словами, Порошенко став президентом у результаті консенсусу олігархів і взяв на себе певні зобов'язання перед ними:

«Боротьба з олігархами звелася при Порошенку до боротьби з Коломойським, який не брав участі в угоді. Решта отримали свої корупційні квоти. Посада мера для Кличка була частиною цієї угоди».

Як зазначив Жванія, за час перебування у владі Порошенко корупційним шляхом отримав близько 3 мільярдів 400 мільйонів доларів.

«Я подавав позов до ОАСК на заборону виїзду з країни колишнім керівникам. Я не відкликав цей позов, як стверджується у фільмі НАБУ. Хоча на мене чинив сильний тиск Порошенко і його оточення, а також Турчинов. Вони тоді дійсно дуже боялися розплати і планували втечу з країни. Все ще сподіваюся на те, що у президента Зеленського вистачить політичної волі довести до кінця справи Порошенка і його оточення», – зазначив екс-нардеп.

Також він додав, що Порошенко може спробувати балотуватися в мери столиці: «До Майдану це була його мрія. Він принизливо випрошував у Януковича право балотуватися в мери Києва, був готовий дати хабар за це. Янукович не дозволив, і Порошенко не посмів не послухатися».