Єрмак прокоментував інформації про нібито злив української спецоперації / Фото: УНІАН

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявив про "добре продуману та сплановану дезінформаційну кампанію" через появу у ЗМІ інформації про нібито зрив української спецоперації із затримання російських найманців.

Читайте такожЗеленський про видачу "вагнерівців" Росії: наслідки будуть трагічними

Таку заяву він зробив коментарі LB.ua.

Відео дня

Раніше ЗМІ та деякі журналісти повідомили, що українські спецслужби планували затримати "вагнерівців", які мали летіти рейсом із Мінська до Стамбула. Для цього літак планували посадити в одному з аеропортів України. Однак проведення спецоперації перенесли на кілька днів, а потім стало відомо про їх затримання білоруськими силовиками.

«Версія про участь українських спецслужб у появі російських бойовиків-найманців в Білорусі напередодні виборів з’явилась не в Україні, а в російських ЗМІ, а саме – в російській «Комсомольській правді» 6 серпня.  Це виглядає як добре продумана та спланована дезінформаційна кампанія.І дуже дивує, що деякі українські громадяни публічно розповсюджують саме цю версію подій», – зазначив Єрмак.

Очільник ОП припустив, що «деякі внутрішні сили» також вирішили використати цю дезінформаційну кампанію проти України у власних цілях напередодні виборів.

«А можливо, комусь дуже хочеться зірвати припинення вогню на Донбасі, яке триває з 27 липня, і за цей час ми не втратили у бойових діях жодного українського воїна», - продовжив він.

Єрмак нагадав, що президент назвав рішення Мінська видати найманців Росії дивним та неприйнятним.

Він також спростував інформацію про те, що нібито пропонував перенести спецоперацію через необхідність проведення переговорів з РФ щодо полонених.

Глава Офісу президента відкинув і здогадки про нібито вимоги начальника ГУР Міноборони Василя Бурби перевірити на поліграфі усіх учасників наради, де обговорювалась спецоперація.

«Мені про це нічого невідомо. Але, переконаний, що це також не відповідає дійсності, і є частиною дезінформаційної атаки, мета якої – розкол українського суспільства», – підсумував Єрмак.

Затримання вагнерівців в Білорусі

  • У ніч на 29 липня під Мінськом затримали 32 російських найманців-«вагнерівців». Підконтрольна Кремлю ПВК нібито мала намір дестабілізувати ситуацію в Білорусі перед президентськими виборами 9 серпня.
  • Росія свою причетність заперечила. Після розмови з Путіним, білоруський президент припустив, що в усьому винна якась "третя сторона".
  • Офіс генпрокурора просив передати Україні найманців і направляв запит про видачу 28 осіб. Серед них - 9 українців. Слідство встановило, що ці особи воювали на Донбасі проти України у складі терористичних формувань. Шевченківський районний суд заочно обрав їм запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.
  • Врешті-решт Білорусь вирішила видати найманців Росії. Один затриманий залишився, адже має білоруський паспорт.
  • Президент України Володимир Зеленський емоційно розкритикував на "демонстративне видавання вагнерівців третій стороні" і вказав, що наслідки будуть трагічними.