Євросоюз відреагував на скандальні висловлювання Лаврова про Голокост

Глава МЗС РФ хибно порівняв росіян, які ведуть загарбницьку війну, з мільйонами євреїв, вбитими нацистами під час Голокосту.

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров зневажає пам'ять про Голокост і маніпулює правдою з метою виправдання злочинів РФ проти України.

Про це йдеться у заяві віце-президента Європейської комісії, високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля.

Високий представник ЄС відзначив, що сучасна Європа була побудована на згарищі Голокосту, який став визначальною і жахливою спадщиною європейської історії. Боррель додав, що з цієї причини наступного тижня відзначатиметься щорічний Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

"Останні коментарі російського міністра закордонних справ Лавра із звинуваченням "Заходу" у прагненні "остаточного вирішення" для Росії є цілковито недоречними, нешанобливими і зневажають пам'ять шести мільйонів єврейського народу та інших жертв, яких систематично убивали під час Голокосту. Це доповнює попередні антисемітські зауваження міністра Лаврова", - повідомив Боррель.

Як наголосив європейський топ-дипломат, "маніпуляції істиною з боку російського режиму з метою виправдання їхньої незаконної агресивної війни проти України досягли ще одного неприйнятного і жалюгідного низького рівня".

"Не існує паралелей між злочинами нацистської Німеччини і міжнародною допомогою для України у захисті її території і народу проти невиправданої агресії. Росія здійснила вторгнення в суверенну сусідню країну, робить мішенню і вбиває цивільних на щоденній основі, із заявленою метою знищити країну і українську націю", - заявив Боррель.

Він додав, що заперечення Голокосту, перекручування і спотворення фактів суперечить праву і цінностям ЄС.

"ЄС взяв беззаперечне зобов'язання забезпечувати, аби такі звірства ніколи знову не повторювалися", - заявив Боррель.

Як повідомляв УНІАН, 19 січня Міністерство закордонних справ України заявило, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров паплюжить пам‘ять мільйонів жертв Голокосту. "Глава МЗС РФ порівняв росіян, які ведуть загарбницьку війну, з мільйонами євреїв, вбитими нацистами під час Голокосту. Виявляється, це не російські ракети розстрілюють житлові будинки в Україні, а Захід сформував коаліцію, щоб вирішити "російське питання"", - заявив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Водночас, в МЗС переконані, що Лавров понесе покарання, як його поніс на Нюрнберзькому трибуналі міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп.

Заяви Лаврова про євреїв та Голокост: подробиці

Днями голова МЗС Росії виступив на прес-конференції за підсумками діяльності російської дипломатії в 2022 році. Він порівняв дії США та їхніх європейських союзників з діями Гітлера, а росіян - із євреями.

Європейський єврейський конгрес висловив своє потрясіння та стурбованість коментарями Міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова, який порівняв підтримку західними урядами України з гітлерівським "остаточним рішенням".