На засіданні судді заслухали сторони та інших залучених до процесу учасників / gdb.rferl.org

Конституційний суд України перейшов до закритої частини засідання у справі щодо конституційності окремих положень закону про Національне антикорупційне бюро.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні у КС відбулася відкрита частина пленарного засідання у справі за поданням 50 народних депутатів, які оскаржують конституційність окремих положень відповідного закону від 14 жовтня 2014 року (зі змінами).

На засіданні судді заслухали сторони та інших залучених до процесу учасників.

Відео дня

"Конституційний суд переходить до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення у справі", - зазначив головуючий суддя, голова КС Олександр Тупицький.

Він додав, що рішення Великої палати КС буде оприлюднено на сайті суду.

Читайте такожУ НАБУ різко прокоментували рішення КСУ щодо Ситника

Оскарження конституційности закону про НАБУ:

  • Сьогодні, 10 вересня, КС розпочав розгляд подання 50 народних депутатів, які оскаржують конституційність окремих положень закону про НАБУ від 14 жовтня 2014 року (зі змінами).
  • Згідно з поданням, народні депутати просять визнати неконституційними такі положення закону: абзац 1 ч. 1 ст. 1, який визначає, що НАБУ є державним правоохоронним органом; ч. 2 ст. 1, яка встановлює, що НАБУ утворюється президентом; ч. 1 ст. 6, згідно з якою керівництво діяльністю НАБУ здійснює його директор, який призначається на посаду та звільняється з посади президентом; п. 1 ч. 3 ст. 7 щодо визначення президентом трьох осіб конкурсної комісії; абзац 2 ч. 9 ст. 7, який закріплює, що президент призначає на посаду директора бюро одного з відібраних конкурсною комісією кандидатів протягом 10 днів з дня внесення комісією відповідного подання; друге речення другого абзацу ч. 6 ст. 26 щодо визначення президентом по одному члену комісії; ч. 2 ст. 31, яка визначає, що положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування затверджуються президентом.
  • На засіданні КС депутати від «Опозиційної платформи - За життя" Григорій Мамка, Василь Німченко та Антоніна Славицька заявили, що закон про НАБУ є повністю неконституційним, тому що був ухвалений нібито для узурпації влади президентом, а не для боротьби з корупцією.