Рада розгляне законопроект про референдум / фото УНІАН

Профільний комітет рекомендує парламенту підтримати президентський законопроект про «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№3612).

Як передає кореспондент УНІАН, за таку рекомендацію проголосували 18 членів комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Один – проти, чотири – утрималися.

Читайте такожУ "Слузі народу" спрогнозували завтрашнє голосування за законопроект про всеукраїнський референдум

Відео дня

Перший заступник голови ВР, представник президента Руслан Стефанчук зазначив, представляючи законопроект, що багато суперечок точиться щодо питання територіальної цілісності. За його словами, під час підготовки законопроекту необхідно було враховувати ті обмеження і положення розділу 3 Конституції України, зокрема, що питання, які стосуються зміни території України вирішуються тільки всеукраїнським референдумом. «Ми не могли обійти цю норму Конституції, так як і не могли внести зміни до Конституції, тому що такі зміни вносяться в цій частині тільки через всеукраїнський референдум, механізму якого не існує. Тому ми записали в статті третій це положення, але одразу поставили запобіжник, що питання, які стосуються порушення територіальної цілісності, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму. Тому ми виписали таким чином, що мова може йти тільки про прирощення території України і жодним чином ні про яку федералізацію, відокремлення», - наголосив Стефанчук.

Читайте також10 законопроектів: у "Слузі народу" розповіли, як будуть впроваджувати в Україні народовладдя

Водночас комітет рекомендує відхилити парламенту два законопроекти: «Про всеукраїнський референдум» (№2182), який внесено депутатами від фракції «Батьківщина» Юлією Тимошенко і Сергієм Соболєвим, а також «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою» (№3177), ініціаторами якого є народні депутати від фракції «Опозиційна платформа - За життя» , зокрема, Василь Німченко.

Як повідомляв УНІАН, у ВР планують 18 червня розглянути законопроекти, що стосуються питання всеукраїнського референдуму.