ОБСЄ вкотре підтвердила безпідставність будь - яких звинувачень на адресу ЗСУ / фото УНІАН, Анатолій Степанов

У середу, 9 вересня, відбулося позачергове засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції. Головна мета засідання - не допустити зриву режиму повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі.

Про це йдеться у повідомленні Офісу президента.

Учасники консультацій домовились про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ. Українська сторона забезпечить питання логістики та гарантії безпеки всім учасникам інспекції.

Відео дня

«Сьогодні день дає нам надію, що режим припинення вогню буде виконуватися й надалі усіма сторонами. З цією метою українська сторона буде задіювати будь-які механізми як у рамках ТКГ, так і в рамках Нормандського формату, які дозволять зберегти життя українських військовослужбовців та мирного населення. Ми залишаємося повністю відданими мирному процесу та виконанню досягнутих домовленостей», – наголосив голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

Окрім цього, ОБСЄ вкотре підтвердила безпідставність будь-яких звинувачень на адресу Збройних сил України в районі населеного пункту Шуми в період з 5 липня до 2 вересня.

"Це факт, викладений у нашому звіті від 5 вересня цього року", – підкреслив голова СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

Читайте такожУ Маріуполі проведуть антитерористичні заходи - людей просять не залишати домівки

Ситуація в районі Шумів і загрози бойовиків: всі подробиці

  • Ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8: 00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвавши нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути "зазначені порушення самостійно".
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не стався. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін переніс дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10: 00 9 вересня.
  • Бойовики "ДНР" вдруге "перенесли" анонсований обстріл українських позицій в районі селища Шуми на Донбасі. І запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.