Віктора Медведчука з України намагалася вивезти російська спецслужба, повідомили в СБУ / фото з соцмереж Володимира Зеленського

Біглого нардепа і кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука намагалася вивезти з України ФСБ РФ - спершу до Придністров’я, а потім - до Москви.

Співробітники Служби безпеки України затримали Медведчука по дорозі - на виїзді з Київщини, розповів очільник СБУ Іван Баканов під час національного телемарафону.

Чиновник зазначив, що операція для затримання нардепа тривала близько місяця.

Відео дня

"Російські спецслужби організували власну операцію для переправлення Медведчука до Придністров’я, а потім - до Москви. До її реалізації залучили навіть представників злочинного світу та корумпованих правоохоронців" - сказав голова української спецслужби.

Баканов зазначив, що спецслужба РФ намагалася якомога краще замаскувати свої плани - зливала фейкову інформацію, намагалася організувати "липові" маршрути для евакуації Медведчука й пустити українських силовиків хибним слідом і навіть підготувала "псевдо-Медведчуків", щоб відвернути увагу.

В СБУ прорахували десятки версій, чітко визначили справжній маршрут і з'ясували, куди прибуде евакуаційна група ФСБ.

"Насправді Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег хотіли довезти до українського кордону. Там - човном переправити до т. зв. "Придністровської Молдавської Республіки", де на нього вже чекала евакуаційна група спецпризначенців ФСБ. Вони й повинні були доставити Медведчука до Москви...", - підкреслив чиновник.

Справа Віктора Медведчука - що потрібно знати

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський увечері 12 квітня поділився, що СБУ затримала Віктора Медведчука.

Нардепа в Україні підозрюють у держзраді за двома кримінальними провадженнями.

12 травня 2021 року Медведчуку вручили підозру в держзраді та порушенні законів та звичаїв війни (ст. 111 та ст. 438 Кримінального кодексу) у справі про розграбування національних ресурсів в окупованому Криму, розголошення держтаємниці та проведення підривної діяльності проти нашої країни.

У жовтні того ж року нардепу оголосили нову підозру в держзраді та пособництві тероризму у так званій "вугільній справі" (ст. 111 та ч. 1 ст. 258-3 КК).

Державне бюро розслідувань веде розслідування у провадженні про злочинну схему постачання вугілля із захоплених територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян української держави.

27 лютого 2022 року радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що Медведчук втік із-під домашнього арешту.

Вас також можуть зацікавити новини: