Збиття літака МАУ в Ірані: Україна готова звертатися в міжнародні суди

Українська сторона сподівається на успішність переговорного процесу з Іраном.

Україна готова звертатися в міжнародні суди у разі невиконання Іраном домовленості в рамках переговорів про виплату компенсацій у катастрофі літака МАУ під Тегераном.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу.

«Якщо перемовини з Іраном будуть безуспішними, то ми підемо в міжнародні суди, і я абсолютно не сумніваюся в тому, що ми притягнемо Іран до відповідальності, і Іран виплатить всі необхідні компенсації. Але це план «Б». План «А» - це переговори з Іраном про вирішення всіх проблемних питань і виплату компенсацій. За результатами перемовин і зустрічі я налаштований обережно-оптимістично», - заявив міністр.

За його словами, нині Україна спостерігає налаштованість іранської сторони у переговорах щодо компенсацій.

Читайте такожАвіакатастрофа літака МАУ: Кулеба повідомив результати переговорів з Іраном щодо компенсацій родичам загиблих

Довідка УНІАН. 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака МАУ до Франції на дослідження.

Українські експерти з Національного бюро розслідування авіакатастроф перебували у Франції під час зчитування даних з «чорних скриньок» літака МАУ.

21 липня очільник МЗС повідомив, що зчитування «чорних скриньок» літака МАУ пройшло успішно.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін повідомив, що розшифрування «чорних скриньок» зі збитого літака МАУ підтвердило незаконне втручання в його політ.

30 липня у Києві відбулися переговори з іранською делегацією щодо виплати компенсацій після збиття літака.

Раніше сьогодні, 31 липня, Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій у справі збитого літака МАУ. Зокрема, серед іншого, Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Також Іран погодився виконати усі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації. Водночас, нині немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.