REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив три головні результати переговорів з делегацією Ірану щодо компенсацій у справі збитого літака компанії «Міжнародні авіалінії України».

Як передає кореспондент УНІАН, Кулеба озвучив їх під час онлайн-брифінгу.

"Вчора пізно вночі переговори завершилися. Переговори тривали 11 годин. Загалом вони пройшли у конструктивному русі. Ми відзначаємо ту налаштованість на розв'язання проблеми, з якою прибуває іранська делегація. Є згода і розуміння того, що потрібне максимально прозоре і неупереджене технічне розслідування з боку Ірану. Делегації вчора пройшлися по всьому спектру питань і обговорили все максимально у деталях", - сказав міністр.

Відео дня

Читайте такожКанада закликала показати розшифровку "чорних скриньок" збитого МАУ

За його словами, можна визначити три основні результати вчорашніх переговорів з делегацією Ірану.

"Результат номер один: Іран включився у переговорний процес щодо встановлення всіх обставин трагедії, притягнення всіх винних до відповідальності і виплати всіх необхідних компенсацій. Процес започаткований. На жаль, лише зараз через багато місяців після того, як сталася трагедія", - зазначив Кулеба.

"Друге: Іран погодився виконати усі свої зобов'язання за міжнародними конвенціями у сфері авіації, учасником яких він є. Це означає, що ми можемо будувати відповідну роботу конструктивно, і я сподіваюся, що іранська сторона дотримуватиметься цієї позиції впродовж всіх раундів перемовин", - повідомив він.

Читайте такожАвіакатастрофа МАУ: "чорні скриньки" підтвердили "незаконне втручання" в роботу літака

По-третє, з Іраном було домовлено, як структурувати подальший процес перемовин.

"Він відбуватиметься на кількох рівнях, Говоритимуть слідчі, технічні екперти, говоритимуть юристи для того, щоб визначити максимально всі обставини і всі юридичні та технічні нюанси цієї ситуації, і на основі цієї інформації можна буде підраховувати суму збитків", - зауважив Кулеба.

Міністр наголосив, що нині немає відповіді на запитання, якою буде сума компенсацій.

"Для цього ще не настав необхідний момент. Сума не береться з неба, не береться з голови, - вона є результатом врахування всіх чинників", - підсумував глава МЗС.

Довідка УНІАН. 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», який виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, зокрема 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Читайте такожАвіакатастрофа літака МАУ: у Франції розшифрували самописці збитого лайнера

Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

18 липня стало відомо, що Іран передав бортові самописці з літака МАУ до Франції на дослідження.

Українські експерти з Національного бюро розслідування авіакатастроф перебували у Франції під час зчитування даних з «чорних скриньок» літака МАУ.

21 липня очільник МЗС повідомив, що зчитування «чорних скриньок» літака МАУ пройшло успішно.

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін повідомив, що розшифрування «чорних скриньок» зі збитого літака МАУ підтвердило незаконне втручання в його політ.