В Офісі президента повідомили про підготовку повноцінного візиту Зеленського до США / фото УНІАН

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква заявляє, що наразі триває підготовка повноцінного візиту президента України Володимира Зеленського до США, зокрема опрацьовується порядок денний.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це Жовква сказав в ефірі програми «Запитання тут ставимо ми» на Радіо НВ.

Читайте такожЗеленського та Єрмака через коронавірус госпіталізували до "Феофанії"

Відео дня

«Економіка також має бути у пріоритеті поряд з політикою, поряд із безпековими питаннями. Тому такий візит, безумовно, готується», – сказав він.

За словами Жовкви, Україна розраховує на продовження підтримки суверенітету і територіальної цілісності з боку США.

«Сигнали, які йшли від тоді ще кандидата у президенти Джозефа Байдена і які продовжують іти зараз, вселяють оптимізм: Сполучені Штати Америки готові й надалі відігравати важливу роль у забезпеченні національної безпеки України, у питанні завершення агресії на Донбасі і в питаннях допомоги, зокрема фінансової, на розбудову системи нашої національної безпеки», – сказав Жовква.

Заступник керівника Офісу президента висловив переконання, що США та інші країни – члени НАТО розкриватимуть перед Україною механізм програми Партнерства з розширеними можливостями.

«А ми будемо виконувати своє домашнє завдання, виконувати критерії, необхідні для членства України в НАТО: реформувати нашу систему Збройних сил, національної безпеки. Впевнені, що підтримка Сполучених Штатів у цьому процесі нам, безумовно, буде надана», – наголосив він.

Крім того, сказав Жовква, важливою частиною двосторонніх відносин України та США є економічна складова. Відповідні кроки у цій сфері відбувалися попри виборчий процес у США. Так, нещодавно було підписано угоду з компанією Westinghouse щодо переходу ще одного реактора української АЕС – цього разу типу ВВЕР-440 – на американське ядерне паливо. Також минулого тижня відбулася зустріч у форматі відеозв’язку Зеленського з президентом компанії Microsoft Бредом Смітом.

Вибори в США: що відомо

  • У США триває підрахунок голосів на виборах президента, які відбулися 3 листопада.
  • За даними провідних американських ЗМІ, Байден набирає достатню кількість голосів колегії виборників, аби стати наступним президентом США. При мінімально необхідних 270 голосів Байден вже має не менше 279, а за деякими даними - 290.
  • 14 грудня має відбутися зустріч 538 членів колегії виборників, які остаточно проголосують за наступного президента. 20 січня 2021 року очікується інавгурація нового президента.