Зеленський обговорив з Мішелем ситуацію на Донбасі / фото ОП

Президент України Володимир Зеленський обговорив із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем безпекову ситуацію та сьогоднішні провокативні обстріли на Донбасі.

Про це глава держави повідомив у Twitter.

"З Маріуполя провів розмову з Шарлем Мішелем. Поінформував про безпекову ситуацію та сьогоднішні провокативні обстріли, зокрема Станиці Луганської", - розповів президент.

Відео дня

Зеленський подякував Мішелю за ініціативу провести донорську конференції на підтримку України.

Як повідомляється на сайті глави держави, президент України розповів президенту Євроради, що наразі Україна не бачить доказів відведення російських військ від своїх кордонів.

Зазначається, що окрему увагу глава держави приділив загостренню ситуації в районі проведення Операції об’єднаних сил, що спостерігається сьогодні зранку. Зокрема, повідомив про значну кількість порушень режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань.

Президент акцентував на обстрілі незаконними збройними формуваннями дитячого садка в Станиці Луганській сьогодні вранці та назвав це "великою провокацією".

"Ця ситуація вкотре довела, що евакуація дипломатів і представників ОБСЄ з України зараз не на часі. Важливо, щоб дипломати та Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ залишалися на своїх місцях в Україні. Моніторингова діяльність є вкрай важливою. Це є додатковим чинником стримування", - наголосив Зеленський.

За словами глави держави, сьогодні не вистачає сил і засобів ОБСЄ, щоб об’єктивно фіксувати всі порушення режиму тиші, що відбуваються.

Наголошується, що Зеленський та Мішель обопільно підтримали позицію щодо необхідності збереження місій в Україні та підтвердили відданість політико-дипломатичним зусиллям з метою розблокування мирного процесу й відновлення стабільності.

Мішель підтвердив рішучу й непохитну підтримку ЄС суверенітету й територіальної цілісності України, а також її євроатлантичних прагнень.

В Офісі президента уточнили, що розмова відбулася перед початком зустрічі лідерів країн Євросоюзу у Брюсселі під головуванням Мішеля, на якій він, зокрема, обговорить з європейськими лідерами інформацію, яку надав Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, російські окупаційні війська сьогодні, 17 лютого, з важкого артилерійського озброєння калібру 122 мм обстріляли смт. Станиця Луганська.

Внаслідок обстрілу пошкоджено споруду дитсадка, де в той час перебували діти. За попередніми даними, внаслідок обстрілу троє працівників дитсадочка отримали контузії.

Також ушкоджень зазнала й комунальна інфраструктура – половина селища залишилася без електропостачання.

Загалом з опівночі окупанти 29 разів порушили режим припинення вогню на Донбасі, поранено одного військовослужбовця Збройних сил України.

У Кремлі традиційно переклали відповідальність за обстріли на Україну. Зокрема, речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив про "посилення провокаційних дій Києва біля лінії розмежування на Донбасі в останню добу".

Вас також можуть зацікавити новини: