Зеленський про ненадання ракет Taurus: "Невіра дуже дорого обійдеться"

Глава держави розповів, чи розчарований тим, що Україні не дають далекобійні ракети Taurus.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що відмова надавати Україні конкретну допомогу через невіру дуже дорого обійдеться.

У президенту України запитали, чи розчаровує його те, що Німеччина не надає далекобійні ракети Taurus. Зеленський сказав, що це питання не стосується особисто канцлера Олафа Шольца.

"Є багато чого, що я вам не можу сказати. І напевно я колись зможу. І це не стосується тільки Олафа. Це стосується лідерів Європи і Сполучених Штатів. Я просто розчарований, що люди у цілому більш прагматичні сьогодні у світі, і вони не одразу включаються у ті чи інші виклики. І я тільки можу бути розчарований одним, що Німеччина не грала ту роль, яку повинна була грати під час першої окупації України. Тому я сказав, що розчарований не Олафом. Я розчарований політикою тієї Німеччини, яка при окупації Криму не зіграла ту роль, на яку Україна так заслуговувала. На яку так заслуговувала Європа і світ, і на яку так заслуговували усі ті люди, які тоді були живі і яких потім не стало під час повномаштабної війни", - наголосив Зеленський в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

Як сказав президент, що усі заслуговували на те, аби Німеччина була одним з лідерів, яка "посадить за стіл Росію і пояснить, що так не можна - що не можна порушувати міжнародне право, не можна порушувати цінності тощо".

Він додав, що це стосується не лише Німеччини, а усіх сильних країн з різних континентів з сильною економікою.

"Я розчарований тільки цим, що ці країни - ми знаємо, їх можна порахувати на пальцях - і вони не зробили майже нічого, щоби не було повномаштабної війни", - наголосив Зеленський.

Глава держави висловив сподівання, що рішення Німеччини щодо ракет Taurus якимось чином зміниться.

"Ти або віриш, що Україна права і Росію треба поставити на місце, і тоді у тебе один, два, три, чотири, п'ять кроків, які ти сам вважаєш потрібно зробити і чим потрібно підсилювати Україну, і не розмовляти про дрібниці, бо це є дрібниці: щось можемо, а щось не можемо. Це інше", - сказав Зеленський.

На його переконання, невіра в Україну того чи іншого міністра або людини, дуже дорога обійдеться.

Taurus для України - головні новини

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Bild сказав, що німецькі далекобійні ракети Taurus необхідні Україні для знищення російської військової інфраструктури на окупованих українських територіях, а не для атак по Москві, як побоюються деякі партнери.

Німецька компанія Taurus Systems GmbH, яка виробляє відомі крилаті ракети, спростувала слова експерта Соціал-демократичної партії з оборони Йоханнеса Арльта про те, що оборонна промисловість не може швидко поповнити запаси ракет, якщо їх передадуть Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: