Володимир Зеленський / фото REUTERS

Україна готова вести діалог з Росією про гарантії безпеки, щодо майбутнього окупованих територій Донецької та Луганської областей та Криму, але не готова капітулювати.

Про це сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю ABC News.

Так, з приводу вимог, які ставлять перед Україною російська влада, зокрема про визнання незалежності окупованих територій Донецької та Луганської областей, Зеленський зазначив, що за цим пунктом можливий компроміс.

Відео дня

"Для мене важливо, як будуть жити там люди, які хочуть бути в складі України. Мені цікаво, що думають ті, хто бачать себе громадянами РФ. Однак ми повинні це питання обговорювати. Так само як компроміси в питанні Криму. Ми не можемо визнати, що Крим – це територія Росії. Думаю, РФ буде складно визнати, що це територія України. Думаю, ми досить розумні, щоб рішення з цих двох питань не викликало будь-яких революцій всередині суспільств, щоб цим рішенням були задоволені люди: і ті, хто живуть на тих територіях, і ті, хто живуть в Україні, – сказав глава держави і додав, що до окупації ці території були в складі України. – Народ, який мене обрав, не готовий до капітуляції, ми не готові до ультиматумів. Але ми можемо дискутувати з Росією щодо майбутнього Криму і Донбасу".

За словами Зеленського, щоб вирішити всі ці питання, президенту Росії Путіну необхідно почати вести прямий діалог.

"Що стосується НАТО, я багато разів говорив і передавав публічно меседжі і Росії, і президенту Путіну: ми готові до будь-яких гарантій безпеки нашої країни від відповідних держав, які повинні гарантувати. І Росія також серед цих держав, тому що Росія – наш сусід", – зазначив він.

На думку Зеленського, в майбутньому Україна повинна мати колективний договір безпеки з усіма своїми сусідами та за участю провідних держав світу – США, Франції, Німеччини, а також Туреччини, з якою наша країна межує через Чорне море.

"Це будуть гарантії не тільки для України. Це будуть гарантії і Росії, про які вона постійно говорить. Хоча я не знаю, від кого вона захищається. Тому що Україна ніколи ні на кого не нападала, а лише вела оборонні дії. Тому що захищає останнє, що у нас є, – сім'ю і землю", – підкреслив президент.

Вас також можуть зацікавити новини: