Зеленський прокоментував вступ Фінляндії до НАТО

Президент назвав це історичною подією для всієї Європи.

Російська агресія доводить, що лише колективні превентивні гарантії безпеки для країни можуть бути надійними.

Таке переконання президент України Володимир Зеленський висловив у вечірньому відеозверненні, коментуючи вступ Фінляндії до НАТО. "Сьогодні, до речі, відбулась історична подія для нашого регіону, для всієї Європи, всієї євроатлантичної спільноти. Фінляндія стає 31-м членом НАТО. Альянс міцнішає на східному фланзі", - зазначив він.

Зеленський привітав народ Фінляндії та її президента з отриманням колективної "надійної гарантії безпеки". "Російська агресія однозначно доводить: лише колективні гарантії, лише превентивні гарантії можуть бути надійними. Саме про це ми завжди й говорили. Говорили й про швидкість – швидкість безпекових рішень має значення. Зараз бачимо, якою може бути швидкість процедур", - сказав глава держави.

Він також підкреслив, що саміт НАТО цього року у Вільнюсі буде достатньо амбітним. "Що амбітніший той, хто береже свободу, то менше можливостей для агресії в того, хто хоче зла. Буде день, коли й для нашої країни безпека буде гарантована", - наголосив Зеленський.

Вступ Фінляндії до НАТО: що відомо

Як повідомляв УНІАН, після початку повномасштабної війни Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до Північноатлантичного альянсу за прискореною процедурою, без виконання Плану дій щодо членства.

Влітку лідери країн-членів НАТО офіційно запросили їх приєднатися до Альянсу. Заявки схвалили всі, окрім Туреччини та Угорщини. 

Згодом парламент Угорщини таки схвалив заявку Фінляндії, пізніше протокол про приєднання ратифікував і парламент Туреччини.

4 квітня Фінляндія офіційно стала 31 країною-членом НАТО. На країну одразу поширилися безпекові гарантії Альянсу "один за всіх і всі за одного".

Вас також можуть зацікавити новини: