Фінляндія стала членом НАТО / фото REUTERS

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що Фінляндія вже є членом Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

"Фінляндія вже в НАТО! Вітаю!", - зазначив він у Twitter.

Моравецький наголосив, що відтепер до альянсу входить 31 країна.

Відео дня

"Сильні партнери є гарантією безпеки для Польщі, нашого регіону та всього світу", - підкреслив прем’єр Польщі.

Після вступу Фінляндії до НАТО сухопутний кордон Росії з альянсом зріс у два рази (понад 1200 км).

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто підписав документ про вступ Фінляндії до Північноатлантичного альянсу.

Підписання відбулося перед камерами в штаб-квартирі НАТО в будівлі Манфреда Вернера.

Хаавісто назвав цей момент історичним. За його словами, приблизно в цей же час Туреччина передає держсекретарю США рішення про ратифікацію членства Фінляндії.

Таким чином, генеральний секретар Єнс Столтенберг незабаром може офіційно запросити Фінляндію до НАТО.

Оновлено 15:55. Фінляндія офіційно приєдналася до НАТО, ставши 31-ю країною-членом Північноатлантичного Альянсу у вівторок, 4 квітня.

Як повідомляє телерадіокомпанія Yle, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто передав у Брюсселі держсекретарю США Ентоні Блінкену документ про вступ країни до НАТО.

Фото НАТО

Вступ Фінляндії до НАТО - подробиці

У травні 2022 року за прискореною процедурою, без виконання Плану дій щодо членства, до Північноатлантичного альянсу подали заявки на вступ Фінляндія і Швеція.

Наприкінці червня лідери країн НАТО офіційно запросили Фінляндію і Швецію приєднатися до Альянсу. Потім розпочався процес ратифікації відповідного протоколу парламентами країн-членів НАТО.

Усі 30 країн-членів Альянсу ратифікували протокол про приєднання Фінляндії до НАТО.

Сьогодні, 4 квітня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу перед початком дводенного засідання міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу в Брюсселі підтвердив, що сьогодні Фінляндія стане 31 країною-членом НАТО.

Він заявив, що на Фінляндію одразу поширюватимуться безпекові гарантії Альянсу "один за всіх і всі за одного".

Столтенберг нагадав, що у цей день у 1949 році було підписано Вашингтонський договір про створення НАТО. Генсек зазначив, що важко уявити кращий спосіб святкування річниці альянсу, аніж повноцінне набуття Фінляндією членства в організації.