Володимир Зеленський / фото president.gov.ua

Фонд Бориса Нємцова присудив свою щорічну премію президентові України Володимиру Зеленському – за сміливість.

Про це повідомляє офіційний сайт фонду імені Бориса Нємцова.

Повідомляється, що за умов війни фонд вирішив висунути на премію представників України, до цього її лауреатами ставали лише російські опозиційні політики та активісти. Рік тому її отримав Олексій Навальний, який сидить у в'язниці.

Відео дня

У 2022 році у шорт-листі були мер Києва Віталій Кличко, лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, лідер гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк та український парамедик Юлія Паєвська, відома як Тайра, яка зараз перебуває у полоні у російських фашистів.

Зеленського було обрано шляхом рейтингового голосування засновників та ради фонду. "Президент України виявив неймовірну сміливість, якої від нього ніхто не очікував", - сказано в заяві фонду.

"Навіть Путін був, м'яко скажемо, здивований тим, що Зеленський виявився мужньою людиною, і зараз - це лідер вільного світу. Ми даємо премію не за минуле та не за майбутнє. Ми даємо премію за те, що людина зробила тут і зараз цього року. А тут і зараз Зеленський залишився у Києві та вирішив захищати свою Батьківщину разом зі своїм народом. Він виявив мужність. У ці хвилини його слова про те, що йому не потрібна евакуація, а потрібне озброєння - це і є квінтесенція його неймовірної мужності", - зазначили у фонді.

"Фонд Бориса Нємцова за свободу" засновано 9 листопада 2015 року в Німеччині його старшою дочкою Жанною Нємцовою.

Відповідно до свого статуту фонд має намір розвивати такі напрями: освіта і свобода інформації, освіта і підвищення кваліфікації, російсько-німецький діалог, включення Росії та її громадян у загальноєвропейський порядок денний та просування європейських цінностей, увічнення пам'яті Бориса Нємцова.

Опозиційного російського політика Бориса Нємцова було вбито на Великому Москворецькому мосту в Москві в ніч на 28 лютого 2015 року.

Вас також можуть зацікавити новини: