Зеленський розповів про ситуацію на Донбасі / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський зазначив, що сьогодні на Донбасі триває війна, під час якої Україна знову бореться за свою незалежність.

Про це він заявив під час дискусії з президентами Польщі, Естонії, Латвії, Литви про майбутнє європейської політики під час заходів з нагоди 230-ї річниці прийняття першої польської конституції у Варшаві. Захід в Facebook транслював Офіс президента України.

Читайте такожЗеленський разом з президентами Польщі та країн Балтії підписали декларацію про співпрацю

Відео дня

"Партнери підтримують Україну, нашу територіальну цілісність, наш суверенітет. Я вам всім вдячний, сьогодні це дуже важливо, коли незаконно анексована частина нашої території, наш півострів Крим і коли йде війна на Сході - це і є війна в Європі. Тут важливо, щоб ми були разом", - сказав Зеленський.

"Ми багато років, десятиліть боремося за свою незалежність, і сьогодні те саме відбувається на сході нашої країни - ми знову боремося за свою незалежність. Українці завжди боролися за свою незалежність, свою націю і свою країну, завжди хтось писав для України закони - ми були частиною тієї чи іншої імперії", - зазначив глава держави.

Зеленський нагадав, що першу Конституцію України в ХVIII столітті написав гетьман Пилип Орлик, але "проголошено першу конституцію було тільки в 1996 році. Дійсно тільки тоді з'явилася наша проголошена Конституція".

"У 1991 році після розпаду Радянського Союзу, коли ми завоювали свою незалежність, не було міцної довіри до закону, коли деякі чиновники грабували країну, і нарешті у 2014 році протягом Революції Гідності на Майдані, підтримуючи європейський курс, на жаль, загинули сотні наших прекрасних українських молодих громадян, які знову боролися за незалежність, за європейський курс", - додав він.

Президент зазначив, що на сході країни йде війна, і "ця війна знову за незалежність України".

Він висловив упевненість, що "незалежність цього разу ніхто не віддасть завдяки нашій з вами міцності".

Подробиці візиту Зеленського до Польщі

  • У Королівському замку у Варшаві були заплановані урочистості, а також дебати за участю президента Польщі Анджея Дуди, президента Естонської Республіки Керсті Кальюлайд, президента Латвійської Республіки Егілса Левітса, президента Литовської Республіки Гітанаса Науседи та президента України Володимира Зеленського.
  • На 14:10 за місцевим часом (15:10 - за Києвом) була запланована двостороння зустріч президентів України та Польщі. Після спілкування глави держав зроблять заяви для ЗМІ.
  • Президент України Володимир Зеленський разом з президентами Польщі та країн Балтії підписали Спільну декларацію з нагоди 230-ї річниці прийняття першої польської конституції.