Гроші передавалися у супроводі озброєних охоронців / Фото УНІАН

Позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко повідомив подробиці передачі 6 млн доларів хабаря для керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро.

Як передає кореспондент УНІАН, про це бізнесмен, який уклав угоду про конфіденційну співпрацю з НАБУ, розповів журналістам після прес-конференції керівників САП та НАБУ.

За словами Шевченка, до нього звернувся перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Микола Ільяшенко і запропонував вирішити питання щодо передачі хабаря у розмірі 6 млн доларів керівнику САП Назару Холодницького за закриття справи проти колишнього міністра екології та природних ресурсів України, бізнесмена Миколи Злочевського.

Відео дня

Читайте такожПідкуп Холодницького і Ситника: затриманому податківцю оголосили про підозру

Шевченко додав, що поінформував про цю пропозицію детектива НАБУ, і в подальшому всі дії з передачі хабаря відповідним чином документувалися.

За словами агента, кошти у великих спортивних сумках Ільяшенко та двоє його спільників, які є довіреними особами Злочевського, привезли у підземний паркінг будівлі Головного управління Державної податкової інспекції у Києві.

Шевченко додав, що гроші передавалися у супроводі озброєних охоронців.

"В НАБУ мені дали машинку для рахування грошей. Всі 6 млн я не перераховував, проте здійснив вибіркову перевірку грошей сумами по 100 тис. доларів", - сказав він.

Також Шевченко зазначив, що перед перерахунком грошей його обшукали на предмет пристроїв для прослуховування.

Говорячи про свою частку за посередницькі послуги, Шевченко зауважив, що це питання не обговорювалося, проте він мав взяти певну суму із переданих йому грошей.

Слід також зазначити, що Шевченко не зміг відповісти на запитання журналістів, чому представники Злочевського довірились йому як посереднику, незважаючи на те, що він є публічною особою, і факт його співпраці з НАБУ є загальновідомим.

Відповідаючи на запитання, чи отримує він якусь вигоду від держави за свою роботу агентом НАБУ, Шевченко сказав, що у вчорашній операції він брав участь безоплатно, проте зазначив, що з 2020 року діє норма закону, згідно з якою він може претендувати на 10% суми хабаря, але не більш як на 500 тис. доларів.

Крім того, на запитання, чи не боїться він помсти Злочевського, Шевченко зауважив, що сьогодні спілкуватиметься з цього приводу з детективами НАБУ і, можливо, йому буде надана охорона.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня у САП поінформували про затримання високопосадовця управління ДФС у м. Києві та інших осіб, які за 6 млн дол. намагалися підкупити керівництво НАБУ та керівника САП за закриття кримінальної справи.

Сьогодні, 13 червня, керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що керівників правоохоронних органів намагалися підкупити за закриття справи проти колишнього міністра екології та природних ресурсів України, бізнесмена Злочевського. Справа стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний бізнесмену Сергію Курченку банк, і в легалізації цих коштів.

Було затримано трьох осіб, серед яких перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Ільяшенко. Друга затримана особа, за попередніми даними, мала стосунок до компанії Burisma та є довіреною особою Злочевського, третя особа - колишній працівник ДФС, який також є довіреною особою Злочевського.

По допомогу у закритті справи ці особи звернулися до позаштатного агента НАБУ Євгена Шевченка.