Єрмак відзначив велику підтримку України з боку Німеччини і Франції / Фото: УНІАН

Саміт у Нормандському форматі має відбутися найближчими місяцями.

Про це заявив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак на зустрічі з журналістами, яка відбулася 10 липня, передає НВ.

За словами Єрмака, зустріч в Нормандському форматі в Берліні тривала 11 годин і на ній був присутній заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитро Козак.

Відео дня

«Була непроста зустріч, на якій ми пройшли по всіх питаннях, про які сторони, лідери країн Нормандського формату, домовилися в кінці минулого року в Парижі - що виконано, що не виконано», - розповів він.

Єрмак зазначив, що всі сторони прийшли до висновку, що саміт повинен відбутися якомога швидше.

«Тому я вважаю, що в найближчі місяці цей саміт повинен відбутися. Для цього, безумовно, має бути першочергова умова - це виконання домовленостей. Для нас, безумовно, це в першу чергу домовленості щодо безпеки, тому ми дуже детально пройшли по всіх положеннях. Не можу сказати, що за всіма положеннями безумовно ми маємо узгоджену позицію», - заявив керівник ОП.

Читайте такожРосія вимагає на "нормандському саміті" показати проект змін до Конституції України

Також він відзначив велику підтримку України з боку Німеччини і Франції.

Як повідомляв УНІАН, на Паризькому саміті 9 грудня 2019 року глави держав України, ФРН, Франції та РФ попередньо задекларували провести наступну зустріч у квітні.

11 лютого 2020 року заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко заявив, що без виконання політичних аспектів комюніке з боку України про точні терміни проведення нового саміту в «нормандському форматі» говорити поки що не доводиться. За його словами, з усіх паризьких домовленостей виконано тільки одну - обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО.

Того ж дня на той момент міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що підготовка до нової зустрічі лідерів країн «нормандської четвірки» поки що не здійснюється.

15 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада докладає всіх зусиль, щоб наступна зустріч «нормандської четвірки» відбулася у квітні.

26 лютого Пристайко повідомив, що зустріч глав зовнішньополітичних відомств країн «нормандської четвірки» планується через місяць.

3 березня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ не потрібні «пусті саміти» глав країн «нормандського формату».