Саша Доценко / фото: Дмитро Ольховик

5 літніх десертів, які ви можете приготувати вдома

21:10, 24.07.2020
8 хв.

Літо – час відпусток, теплих вечірніх прогулянок, відкриттів і експериментів. Чому б не опанувати новий рецепт десерту чи спробувати незвичайні смакові поєднання, які ви й уявити не могли?

Саша Доценко, бренд-шеф Spell, просто зараз навчить вас готувати 5 літніх десертів на основі шоколаду, карамелі, ягід та навіть вашого улюбленого алкоголя.

Spell – київський бренд авторського шоколаду та цукерок ручної роботи. Виробник бере участь у проєкті #великімалі від ROZETKA. Разом з УНІАН проєкт познайомить вас із малими та середніми українськими виробниками, що створюють якісний конкурентний продукт. А отже ви зможете підтримати українське та допомогти місцевим бізнесам пережити кризу.

Саша Доценко вже 4 роки створює рецепти десертів для бренду Spell. Тільки уявіть, вона може приготувати понад 30 видів цукерок з однієї плитки шоколаду. Тож почнімо майстер-клас від Саші!

Відео дня

Трюфель із алкоголем

Трюфель / фото з архіву Spell

Влаштовуєте літню вечірку для друзів? Здивуйте їх незвичайним десертом – трюфелем із алкоголем. Це сучасна альтернативна вишні в шоколаді, яку ви можете легко приготувати самі вдома. 

Що вам знадобиться:

  • вершки 32% (150 г)
  • мед (20 г)
  • віскі (70 г)
  • шоколад темний 50-60% (300 г)
  • шоколад молочний 33% (60 г)
  • вершкове масло 82% (25 г)

Як готувати:

Вершки і мед змішати в каструлі чи сотейнику і нагріти до 60-70°C, щоб пішла пара. Полити цією гарячою рідиною нерозтоплені плитки шоколаду і збити блендером. Додати в суміш вершкове масло кімнатної температури, щоб трюфель вийшов маслянистим і щільним.

Додати алкоголь: він має бути міцним і ароматним. Згодиться віскі чи бехеровка, адже це насичені за смаком напої. Spell роблять алкогольні цукерки з медовим віскі, оскільки він надає солодощам пряні нотки.

Змішати всі інгредієнти до однорідного стану. Поставити в холодильник на 12 годин, можна на ніч. Вранці дістати, сформувати кульки, обкатати в какао чи подрібнені горіхи. Готові солодощі зберігати в холодильнику і подавати холодними.

Трюфель / фото з архіву Spell

Такий трюфель – власна розробка бренду Spell. Якщо ви не хочете готувати цей десерт самостійно, придбайте його на сайті. Коробочка трюфелів з малиною чи асорті коштуватиме 120 грн.

Цукерка на паличці 

Хочете вигадати креативне частування для дитячого свята чи просто здивувати малюка? Саша вже створила такий рецепт – цукерки на паличці із яскравими посипками. Записуйте і готуйте разом із дітками, буде весело!

Що вам знадобиться:

  • вершки 32% (150 г)
  • подрібнені горіхи — фундук, мигдаль (40 г)
  • шоколад молочний 33 % (240 г)
  • вершкове масло 82% (20 г)
  • палички 
  • шоколад молочний для глазурування
  • присипка чи кокосова стружка для прикраси

Як готувати:

Вершки підігріти до 60-70°C, вилити на нерозтоплену плитку шоколаду. Саша радить брати молочний шоколад, адже дітки полюбляють більш солодкі десерти. Усе змішати блендером і додати вершкове масло кімнатної температури. Знову збити. Всипати подрібнені горіхи — фундук, мигдаль, або кокосову стружку. Ретельно перемішати. Готову масу поставити на ніч в холодильник, щоб начинка застигла.

Приготування цукерок / Фото: Дмитро Ольховик

Вранці можна разом із дітьми сформувати кульки і вставити в них палички. Поставити це все в морозилку на годину, щоб десерт застиг і охолов. Розтопити шоколад до однорідного стану, дістати цукерки з холодильнику і кожну вмочити в гарячий шоколад. Одразу ж обкатати готові солодощі в подрібнені горіхи, кольорові цукрові посипки, кокосову або шоколадну стружку. Це додасть смаку і точно приверне увагу маленьких гостей.

Мус із шоколадом, перцем та ягодами 

Цей легкий свіжий десерт перетворить звичайний шоколад на гурманське задоволення. То що, готуйте вінчики!

Що вам знадобиться:

  • желатин порошок (5 г)
  • молоко 3,2% жирності (200 г)
  • вершки 30% (400 г)
  • шоколад чорний 70-80% (250 г)
  • перець, бажано сичуанський чи рожевий (1-2 г)
  • свіжі ягоди – малина, полуниця, лохина

Як готувати:

Холодне молоко змішати з желатином і відставити в бік буквально на 5 хвилин, щоб він розбухнув. Підігріти суміш на плиті до 70°C. Додати перець, бажано мелений, і все гарненько перемішати. Саша рекомендує брати сичуанський або рожевий, ці сорти краще всього поєднуються з гірким чорним шоколадом і надають йому пряний відтінок.

Молочно-желатинову масу з перцем змішати з шоколадом і підігріти на водяній бані до повного розчинення плитки (30-40°C). Збити холодні вершки вінчиком або міксером до щільної структури. У два-три прийоми вмішати вершки в молочно-шоколадну масу.

Ця страва подається у скляних великих келихах чи спеціальних тарілках для десертів. Готову суміш розлийте у посуд і поставте в холодильник на 2-3 години. Наприкінці прикрасьте ягодами: можна посипати зверху, а можна додати їх у сам мус.

Солона та сирна карамель до чаю

Якщо ви фанат солоної карамелі і готові їсти її безперестанку — тепер є така можливість. Щоб зробити її в домашніх умовах, знадобиться всього півгодини і зовсім небагато зусиль.

Карамель / фото з архіву Spell

Що вам знадобиться:

  • вершки 30% (200 г)
  • цукор (150 г)
  • морська крупна сіль (5-7 г)
  • вершкове масло (40 г)
  • ваніль (1 г чи кілька зерен) 

Як готувати:

Підігріти вершки в каструлі на плиті, вони мають бути досить теплими. В окремий сотейник насипати цукор і залити його водою (щоб трішки покривало). Потрібно варити карамель, постійно помішуючи, поки цукор не карамелізується.

У готову масу додайте частинами вершки і перемішайте. Продовжуйте і далі уварювати суміш хвилин 5, щоб вона стала більш щільна і густа. Наприкінці потрібно додати крупну сіль, бажано морську малдонську, адже вона складається з плоских пластівців. Сіль на ваш вибір, але в жодному разі не можна використовувати йодовану.

Карамель з сирниками / фото з архіву Spell

Додайте ваніль, бажано натуральне насіння зі стручка. Зніміть каструльку з плити, додайте розм'якшене вершкове масло і перемішайте. Розкладіть по банках і поставте їх у холодильник. Солона карамель найкраще поєднується з сирниками, смачного!

Щоб зробити сирну карамель, додайте у вершки сир. Саша рекомендує використовувати сири з блакитною пліснявою — дор блю або стилтон для балансу смаку. Змішайте вершки з сиром, додайте саму карамель і варіть суміш 5-6 хвилин. Сирна карамель добре поєднується зі свіжими фруктами, наприклад, малиною.

Карамель з млинцями / фото з архіву Spell

Карамель – візитівка бренду Spell. Ви можете спробувати її на сайті: велика баночка на 500 г коштуватиме 150 грн, а подарунковий набір із 4 карамелей –  440 грн.

Шоколадний соус з ягодами до морозива

Цей десерт створений для ласунів, що завжди шукають чогось смачненького. Чудово пасує до млинців, сирників, булочок і морозива.

Що вам знадобиться:

  • вершки 30-35% (100 г)
  • цукор (30 г)
  • перетерта свіжа малина (70 г)
  • темний шоколад (220 г)

Як готувати:

Вершки, цукор і перетерту малину змішайте в сотейнику і підігрійте до кипіння, щоб цукор повністю розчинився. Зніміть з вогню, додайте шматочки шоколаду і перемішайте до однорідного стану. Вуаля, готово! І найприємніше – цей десерт можна відразу уплітати, не чекаючи, поки він охолоне.

Бонус для справжніх гурманів:

Якщо ви любите експериментувати зі смаками, зверніть увагу на фудпейринг. Американський інститут розробив програму, що науковим методом видає вдалі поєднання всіх продуктів. Цей метод засновується на молекулярному аналізі смаку та аромату складників. Так ви за лічені хвилини отримуєте ідеальну пару продуктів, що на перший погляд зовсім не поєднуються. Але дуже подобаються рецепторам нашого мозку, аж до мурашок!

Бренд-шеф Саша Доценко / Фото: Дмитро Ольховик

Spell застосовують фудпейринг для пошуку нових нестандартних смаків. Так команда відкрила для себе поєднання дор блю – банан та солод – білий шоколад. Програма доступна кожному, у ній ви можете обирати продукти і створювати власне дерево поєднань інгредієнтів. Експериментуйте і ви, смачного!

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся