Листкове тісто - смачна і дуже проста в роботі основа для святкових закусок. З цього виду тіста можна готувати багато видів випічки - як солодкої, так і солоної. Найпростіше працювати з готовим листковим тістом. Після покупки покладіть його на ніч у холодильник або на кухонний стіл, щоб тісто розтануло. Після цього можна приступати до готування.
- Закуска з листкового тіста з куркою і сиром
- Листкові палички з сиром
- Слойки з сиром, фетою і зеленню
- Слойки з грушею і волоськими горіхами
- Слойки з сиром і консервованими персиками
Закуска з листкового тіста з куркою і сиром
- Листкове тісто - 250 г.
- Куряче філе - 150 г.
- Цибуля - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Соняшникова олія - 2 ст. л.
- Сметана - 2 ст. л.
- Сир - 100 г.
- Яйце - 1 шт.
- Спеції, мелений перець за смаком.
Цибулю і моркву почистити. Цибулю дрібно порубати, а моркву натерти на тертці. М'ясо нарізати дрібними кубиками. На сковороді з гарячою олією обсмажити до золотистого кольору моркву і цибулю. Потім додати курку і смажити ще 5-7 хвилин. Натерти сир на крупній тертці.
Листкове тісто нарізати прямокутниками і сформувати високі бортики. Викласти слойки на деко з пергаментом. Проткнути дно виделкою в декількох місцях. Начинку з курки, цибулі та моркви посолити і поперчити, змішати зі сметаною. Розкласти начинку по слойках і посипати сиром. Змастити верх і боки слойок збитим яйцем.
Запікати 15 хвилин при 200°. Щоб низ випічки не підгорів, деко варто поставити високо.
Листкові палички з сиром
- Листкове тісто - 500 г.
- Сир - 200 г.
- Яйця - 2 шт.
- Кунжут за бажанням - 1 ч. л.
Щоб слойки були смачнішими, рекомендуємо взяти кілька різних видів сиру, наприклад, моцарелу і сулугуні. Яйця розділити на білки і жовтки. Сир натерти на крупній тертці і змішати з жовтками. Білок збити виделкою.
Листкове тісто розкачати на два довгих пласта. Один посипати сиром з жовтками і накрити зверху другим пластом. Ще трохи розкачати тісто і нарізати тонкими довгими смужками. Закрутити смужки в спіраль. Змастити збитим яйцем і посипати кунжутом. Випікайте палички 10 хвилин при 200°.
Слойки з сиром, фетою і зеленню
- Листкове тісто - 500 г.
- Сир - 400 г.
- Сир фета - 200 г.
- Сметана - 1 ст. л.
- Яйце - 1 шт.
- Зелень - пучок.
- Сіль, спеції за смаком.
Змішати сир з фетою, сметаною, яйцем і рубаною зеленню. Замість зелені можна використовувати базилік, щавель або шпинат. Тонко розкачати листкове тісто і змастити начинкою. Загорнути в рулет і нарізати його тонкими кружечками. Викласти кружечки на деко з пергаментом і запікати 30 хвилин при 180°.
Слойки з грушею і волоськими горіхами
- Листкове тісто - 500 г.
- Соняшникова олія - 1 ч. л.
- Груші - 4 шт.
- Волоські горіхи - 80 г.
- Цукрова пудра - 2 ч. л.
- Мелена кориця за смаком.
Листкове тісто злегка розкачати і розрізати на 8 однакових частин. Груші розрізати на половинки і вирізати серцевини, а замість них вставити волоські горіхи. Викласти груші зрізом вниз на тісто і злегка втиснути в тісто пальцями. Із зовнішнього боку зробити на грушах 3 паралелльних надрізу. Запікати слойки 20 хвилин при 180°. Готову страву посипати цукровою пудрою і корицею.
Слойки з сиром і консервованими персиками
- Листкове тісто - 250 г.
- Сир 9% - 100 г.
- Сметана - 30 г.
- Консервовані персики - 250 г.
- Ванільний цукор - 1 пакет.
- Кориця за смаком - щіпка.
- Яйце для змазування-1 шт.
Тісто злегка розкачати. Сир змішати зі сметаною і ванільним цукром. Тісто нарізати на прямокутники. Викласти на змащене олєю деко. По центру слойок викласти сир, а на нього - часточки персиків. Змастити слойки збитим яйцем і посипати корицею. Випікати 15 хвилин при 180°.