Повітряні як пух здобні булочки підкорять навіть тих, хто не любить випічку. Неможливо не закохатися в цю ніжну смакоту. Ми розповіли, як приготувати найсмачніші у світі булочки - рецепт доступний навіть новачкам у кулінарії. Дуже важливо, щоб усі інгредієнти (особливо дріжджі) були свіжими, інакше здоба не буде пишною.
Дріжджові булочки з корицею
Інгредієнти для тіста:
- борошно - 400 г;
- молоко - 200 мл;
- вершкове масло - 150 г;
- сухі дріжджі - 10 г;
- цукор - 70 г;
- ванільний цукор - 2 чайн. л.
Інгредієнти для начинки:
- кориця мелена - 1,5 стол. л.;
- вершкове масло - 50 г;
- цукор - 2 стол. л.
Спочатку зробимо тісто на булочки на молоці. Підігрійте рідину на плиті приблизно до кімнатної температури. Вершкове масло розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовці, залиште охолонути. Змішайте молоко з рідким маслом, звичайним і ванільним цукром.
Сухі дріжджі змішайте з борошном і поступово вмішайте в молочну суміш. Замісіть густе тісто. Накрийте рушником і залиште в сухому місці приблизно на 1 годину.
Коли тісто підніметься, розкачайте його в тонкий пласт. Потім викладіть начинку - змастіть тісто розтопленим маслом, рівномірно посипте цукром і корицею. Розріжте тісто на 12 скибочок завширшки приблизно 1,5 см, скрутіть кожну в рулет і викладіть на деко з пергаментом.
Накрийте вироби рушником і залиште для підйому на 20 хвилин. Випікайте сінабони 25-30 хвилин за 200°.
Швидкі бездріжджові булочки з сиром
Інгредієнти:
- борошно - 200 г;
- сир - 250 г;
- яйця - 2 шт.;
- цукор - 70 г;
- розпушувач для тіста - 10 г;
- соняшникова олія - 2 стол. л.;
- сіль - щіпка;
- ванілін - дрібка.
Духовку заздалегідь розігрійте до 180°. Одне яйце розділіть на білок і жовток. До сиру вмішайте ціле яйце і білок другого, а також цукор, сіль і ванілін. Перемішайте до однорідності. Потім додайте соняшникову олію і перемішайте ще раз. Для повітряності бажано перебити суміш блендером або перетерти через сито.
У сирну масу вмішайте половину борошна. Другу половину борошна змішайте з розпушувачем і також вмішайте. Готове тісто вимісіть мокрими руками і розділіть на однакові кружечки. Щоб вийшло пишне тісто на булочки як пух, випікайте булочки відразу після додавання розпушувача. Інакше вироби швидко опадуть.
Викладіть булочки на деко з пергаментом, змастіть збитим жовтком і посипте цукром. Випікайте 20 хвилин за 180°.
Булочки з маком на воді
Інгредієнти:
- борошно - 350 г;
- вершкове масло - 100 г;
- вода - 200 мл;
- сухі дріжджі - 1 стол. л.;
- цукор - 8 стол. л. (4 для тіста і 4 для начинки);
- ванільний цукор - 2 чайн. л.;
- мак - 100 г;
- яйце - 1 шт.;
- дрібка солі.
Мак залийте окропом і залиште на 1 годину, щоб зерна розбухли. У теплу воду вмішайте цукор і дріжджі. Залиште на 20 хвилин. Яйце розділіть на білок і жовток. Масло розтопіть на бані або в мікрохвильовці, додайте 4 ложки цукру, сіль, ванільний цукор і білок.
Влийте в масляну суміш опару і поступово всипте борошно. Замісіть гладке тісто і залиште в теплому місці на 1 годину, щоб воно піднялося вдвічі. З маку злийте воду і додайте 4 ложки цукру.
Готове тісто розділіть на 2 частини і розкачайте кожну в тонкий пласт. Рівномірно змастіть маковою начинкою. Загорніть обидві частини в рулет і наріжте на однакові частини. Викладіть булочки на деко, змастіть яєчним жовтком і запікайте 25 хвилин за 180°.