
Ніжні сирники для багатьох українців є улюбленим варіантом сніданку. Зазвичай їх готують на сковорідці, але це займає чимало часу. Щоб насмажити гору виробів, доведеться витратити понад годину. Інша справа - сирники в духовці. Запечені на деку ласощі виходять не менш пишними та хрусткими, а зусиль потребують мінімум. І все це без краплі олії.
Прості сирники в духовці - рецепт класики
Для приготування беріть сухий сир жирністю близько 5-9%. Якщо в продукті багато сироватки, то спочатку її потрібно віджати руками.
Вам знадобляться такі продукти:
- чотириста грамів сиру;
- сто грамів борошна;
- два великих яйця або одне маленьке;
- дві столові ложки цукру;
- щіпка соди або розпушувача.
Також для випікання підготуйте силіконовий килимок або формочки, скляний чи чавунний посуд, або змащене маслом деко. Не варто випікати на пергаменті - такі сирники часто прилипають.
Духовку увімкніть розігріватися до 180°. Сир змішайте з яйцем, борошном, розпушувачем, цукром. За бажанням додайте курагу або родзинки. Із маси виліпіть кульки та приплюсніть. Обваляйте в борошні та викладіть у форму для випічки.
Випікайте вироби 10-20 хвилин, потім переверніть і печіть ще 10 хвилин. Щоб вийшли особливо ніжні та пишні сирники в духовці, рекомендується перетерти сир через сито, а під час випічки поставити під форму деко з водою.
Солоні сирники - рецепт у духовці
Рецепт сподобається тим, хто не любить солодке. Без цукру страва не буде розпливатися. Подавати вироби рекомендується з шинкою або солоним лососем, хоча вони смачні й самі по собі.
Підготуйте такі продукти:
- п'ятсот грамів сиру;
- сто двадцять грамів борошна;
- одне яйце;
- дрібка солі;
- пучок зелені.
Сир розімніть виделкою в дрібну крихту. Додайте яйце, подрібнену зелень, сіль. Всипте борошно - його може знадобитися більше або менше залежно від якості сиру. Змішайте однорідне тісто і зліпіть із нього сирники.
Викладіть страву на змащену олією форму і випікайте в розігрітій до 180° духовці. Час приготування може відрізнятися, але в середньому потрібно по 15 хвилин з кожного боку.
Замість борошна ви також можете зробити сирники в духовці з манкою. Такі вироби виходять пишнішими та розсипчастими.