Українські вареники - універсальне блюдо, яке неможливо не любити. А капуста - одна з найулюбленіших начинок для цієї страви. М'яке повітряне тісто з соковитою начинкою підкорить будь-який шлунок. УНІАН зібрав два смачних рецепти вареників з капустою - пісний і з м'ясом.
Вареники зі свіжою капустою
Для тіста:
- Пшеничне борошно - 400 г.
- Яйце - 1 шт.
- Вода (окріп) - 200 мл.
- Олія - 1 стол.л.
- Сіль - 0.5 чайн.л.
Для начинки:
- Капуста білокачанна - 500 г.
- Лук - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Сіль - 1 чайн.л.
- Цукор - 0.5 чайн.л.
- Перець чорний мелений за смаком.
- Олія - 3 стіл.л.
Начинку рекомендується приготувати перед тістом, оскільки вона має повністю охолонути. Капусту нашаткувати тонкою соломкою і пом'яти руками. Злити сік, що виділився. Викласти капусту в сковороду з гарячою олією і смажити приблизно 7 хвилин на маленькому вогні.
Натерти моркву на тертці і дрібно порубати цибулю. Додати овочі до капусти. Тушкувати разом під кришкою 20 хвилин. Готовність овочів визначати по самим товстим шматочках капусти - вони мають стати м'якими. В кінці додати в начинку сіль, цукор і перець.
Поки остигає начинка, приготуйте тісто. Борошно просіяти гіркою в глибоку миску. Посередині зробити поглиблення. В окрему ємність розбити яйце і збити його з сіллю і ложкою олії. Вилити яйце в борошно. Потім влити в борошно окріп і замісити тісто ложкою, поки воно злегка не охолоне. Потім вимісити тісто руками, поки воно не перестане липнути.
Розділити тісто на однакові кульки і тонко розкачати. У кожен кружечок посередині викласти начинку з капусти і защипнути вареники. Закип'ятити воду у великій каструлі і варити вареники, поки вони не спливуть на поверхню (приблизно 5 хвилин). Рекомендується подавати вареники зі сметаною і смаженою цибулею.
Зліплені вареники можна заморозити. Перед заморожуванням їх слід рясно посипати борошном.
Вареники з квашеною капустою і фаршем
- Вода (окріп) - 250 мл.
- Соняшникова олія - 4 стол.л.
- Пшеничне борошно - 450 г.
- Курячі яйця - 1 шт.
- Сіль - 1 чайн.л.
- Фарш м'ясний - 300 г.
- Капуста квашена - 300 г.
- Спеції за смаком (коріандр, мускатний горіх, суміш перців).
- Сметана для подачі - 3 ст. л.
У глибоку миску влити окріп, додати в нього дві ложки соняшникової олії і ложку солі. Просіяти в миску з водою борошно і почати замішувати ложкою. Вбити яйце і продовжити замішувати, поки тісто не охолоне досить, щоб можна було вимішувати руками. Місити тісто, поки воно не перестане липнути до рук.
Залишити тісто настоюватися. В цей час на сковороду з гарячою олією викласти фарш. Обсмажувати 4-5 хвилин на великому вогні. Потім додати до фаршу квашену капусту і зменшити вогонь до мінімального. Посолити і поперчити начинку за смаком. Готувати 25-30 хвилин під кришкою.
Тісто для вареників розкачати в тонкий пласт і вирізати однакові кружечки склянкою. По центру заготовок викласти начинку і зліпити вареники. Доведіть воду до кипіння у великій каструлі. Варити в каструлі вареники, поки вони не спливуть на поверхню.