Вареники з капустою рецепт / фото 1zoom

Українські вареники - універсальне блюдо, яке неможливо не любити. А капуста - одна з найулюбленіших начинок для цієї страви. М'яке повітряне тісто з соковитою начинкою підкорить будь-який шлунок. УНІАН зібрав два смачних рецепти вареників з капустою - пісний і з м'ясом.

Вареники зі свіжою капустою

Для тіста:

  • Пшеничне борошно - 400 г.
  • Яйце - 1 шт.
  • Вода (окріп) - 200 мл. 
  • Олія - 1 стол.л.
  • Сіль - 0.5 чайн.л.

Для начинки:

Відео дня
  • Капуста білокачанна - 500 г.
  • Лук - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Сіль - 1 чайн.л.
  • Цукор - 0.5 чайн.л.
  • Перець чорний мелений за смаком.
  • Олія - 3 стіл.л.

Начинку рекомендується приготувати перед тістом, оскільки вона має повністю охолонути. Капусту нашаткувати тонкою соломкою і пом'яти руками. Злити сік, що виділився. Викласти капусту в сковороду з гарячою олією і смажити приблизно 7 хвилин на маленькому вогні.

Натерти моркву на тертці і дрібно порубати цибулю. Додати овочі до капусти. Тушкувати разом під кришкою 20 хвилин. Готовність овочів визначати по самим товстим шматочках капусти - вони мають стати м'якими. В кінці додати в начинку сіль, цукор і перець.

Поки остигає начинка, приготуйте тісто. Борошно просіяти гіркою в глибоку миску. Посередині зробити поглиблення. В окрему ємність розбити яйце і збити його з сіллю і ложкою олії. Вилити яйце в борошно. Потім влити в борошно окріп і замісити тісто ложкою, поки воно злегка не охолоне. Потім вимісити тісто руками, поки воно не перестане липнути.

Розділити тісто на однакові кульки і тонко розкачати. У кожен кружечок посередині викласти начинку з капусти і защипнути вареники. Закип'ятити воду у великій каструлі і варити вареники, поки вони не спливуть на поверхню (приблизно 5 хвилин). Рекомендується подавати вареники зі сметаною і смаженою цибулею.

Зліплені вареники можна заморозити. Перед заморожуванням їх слід рясно посипати борошном.

Вареники з капустою і м'ясом / фото ua.depositphotos.com

Вареники з квашеною капустою і фаршем

  • Вода (окріп) - 250 мл.
  • Соняшникова олія - 4 стол.л.
  • Пшеничне борошно - 450 г.
  • Курячі яйця - 1 шт.
  • Сіль - 1 чайн.л.
  • Фарш м'ясний - 300 г.
  • Капуста квашена - 300 г.
  • Спеції за смаком (коріандр, мускатний горіх, суміш перців).
  • Сметана для подачі - 3 ст. л.

У глибоку миску влити окріп, додати в нього дві ложки соняшникової олії і ложку солі. Просіяти в миску з водою борошно і почати замішувати ложкою. Вбити яйце і продовжити замішувати, поки тісто не охолоне досить, щоб можна було вимішувати руками. Місити тісто, поки воно не перестане липнути до рук.

Залишити тісто настоюватися. В цей час на сковороду з гарячою олією викласти фарш. Обсмажувати 4-5 хвилин на великому вогні. Потім додати до фаршу квашену капусту і зменшити вогонь до мінімального. Посолити і поперчити начинку за смаком. Готувати 25-30 хвилин під кришкою. 

Тісто для вареників розкачати в тонкий пласт і вирізати однакові кружечки склянкою. По центру заготовок викласти начинку і зліпити вареники. Доведіть воду до кипіння у великій каструлі. Варити в каструлі вареники, поки вони не спливуть на поверхню.

Вас також можуть зацікавити новини: